RADIO Engie installatie

Het Franse energiebedrijf Engie [endjie] heeft in Nederland twee grote installaties voor productie van groen gas gekocht. Een daarvan staat in  Alkmaar. De biogasinstallaties zijn volgens het concern nodig om de overschakeling op duurzamere energie mogelijk te maken. Het groene gas wordt lokaal gemaakt met biologische reststromen en mest waar geen import bij komt kijken. Over de kosten wil het Franse bedrijf niets kwijt.

 

Het is de eerste stap voor Engie in deze markt van biomethaan. Engie wil de productie van de installaties in Hardenberg (Overijssel) en Alkmaar opvoeren.

Die installaties voor de vergisting zijn volgens het concern komende jaren nodig om de overschakeling op duurzamere energie mogelijk te maken. Engie zegt dat zijn groen gas lokaal wordt gemaakt met biologische reststromen en mest, zonder import. Het bedrag van de dinsdag gemelde investeringen blijft geheim.

In dit type energie wil het bedrijf ook hierna ’fors investeren’, omdat dit vergeleken met andere duurzame energie veel meer mogelijkheden heeft.

De productielijn in Hardenberg, gekocht van Agro Energy, is 90 gigawattuur (GWh) en kan worden uitgebreid naar 150 GWh. Die in de Boekelermeer in Alkmaar, overgenomen van Sustenso, heeft de potentie om van 47 GWh naar 94 GWh topproductie te draaien.

De huidige productie kan 8600 huishoudens van groen gas voorzien, wat hierna met de extra productie wordt uitgebreid. Een gigawattuur staat voor één miljard wattuur. Na vergisting heeft groen gas dezelfde eigenschappen als aardgas.

Lees ook: Groene energie uit agrarisch afval met algen en CO2. Investa en Rabobank willen bedrijven aan het biogas brengen

Bijmengen verplicht
Het Franse concern zegt te anticiperen op nieuwe wet- en regelgeving: in 2026 wordt een bijmengverplichting van kracht. Die moet ervoor zorgen dat in 2030 ongeveer 1,1 miljard kuub groen gas wordt bijgemengd in het Nederlandse aardgasnet.

Tegen 2030 wil Engie 200 miljoen kuub groen gas produceren in ons land, in heel Nederland was dat in 2022 zo’n 230 miljoen kuub.

Engie, met vorig jaar 82,6 miljard euro omzet, behoort tot de grootste energieproducenten in Europa. Het concern claimt snel in de productie van groen gas te willen groeien dit jaar, en spreekt van ’strategische overnames’ in de Nederlandse markt.

Net als aardgas
Het bedrijf met 600.000 zakelijke en particuliere klanten in ons land, drukt met de overname zelf zijn uitstoot. Die moet in 2045 onder de streep nul zijn. „Groen gas kan aardgas een-op-een vervangen, waardoor er geen aanpassingen nodig zijn aan de bestaande gasinstallaties”, zegt Wim Kuster, directeur voor duurzaam gas Nederland bij Engie. Dat heeft in Nederland 750 werknemers op een wereldwijd totaal van 96.000 mensen.

„Opschaling is binnen afzienbare tijd haalbaar: er zijn voldoende biologische reststromen beschikbaar en er zijn geen aanpassingen nodig aan de Nederlandse gasinfrastructuur”, aldus Kuster.

Lees ook: Bedrijven in gloednieuwe Boekelermeerhaven in Alkmaar kunnen niet worden aangesloten op landelijk stroomnet. Dus komt de gemeente met deze noodoplossing

Biogasinstallatie Boekelermeer
De bouw van de biogasinstallatie in de Boekelermeer startte in de zomer van 2022 aan de Diamantweg, midden in het zogeheten ’Energy Innovation Park’. Het groene gas moet daar worden gemaakt uit (agrarisch) groenafval door algen en CO2 toe te voegen. De biogasinstallatie bestaat onder meer uit drie grote silo’s met een diameter van 30 meter.