1.000 woningen die rond het station van Heerhugowaard worden gebouwd krijgen aansluiting op het energienet van Duurzame Ring Heerhugowaard. Dinsdag is hiervoor getekend. Er komt een energiecentrale die restenergie van de natuurazijnfabriek van Burg Group verdeelt over de appartementencomplexen. Ook toekomstige winkels en voorzieningen kunnen worden gekoppeld.
De woningen zullen worden verwarmd én gekoeld met restenergie van de Burg Group, een natuurazijnfabriek op bedrijventerrein De Zandhorst. Hiervoor wordt energiecentrale gebouwd, die los staat van het overbelaste elektriciteitsnet
Er komt een collectieve energiecentrale voor alle zeven locaties van verschillende ontwikkelaars. Dit zorgt voor minder pieken in de vraag naar elektriciteit dan dat je in elk woongebouw aparte warmtepompen zou aanleggen. Pieken in de vraag naar stroom zijn de grootste oorzaak van overbelasting van het stroomnet, ook wel netcongestie genoemd. Daarmee verzachten we die belasting dus. De ruimte die één centrale inneemt is bovendien minder dan allemaal warmtepompen per woongebouw. Dit koude-warmtenet is prima geschikt voor goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming. Dat comfort maakt het ook aantrekkelijk voor de toekomstige bewoners.
Ongeveer 1.000 woningen in het Stationskwartier van Dijk en Waard krijgen een aansluiting op het energienet van Duurzame Ring Heerhugowaard (DRH). Deze woningen worden duurzaam verwarmd én gekoeld met energie die overblijft van productie uit het naastgelegen bedrijventerrein Zandhorst. Internationale natuurazijnfabriek Burg Group in Heerhugowaard levert deze energie uit duurzame productie van natuurazijn. Vijf lokale projectontwikkelaars van woningen in het Stationskwartier ondertekenden dinsdag 14 mei een overeenkomst met DRH. Gemeente Dijk en Waard hielp de samenwerking tot stand brengen om te komen tot een centrale installatie voor de woningen in het gebied.
Wethouder Duurzaamheid, René Schoemaker, is ‘heel trots’ op deze win-win samenwerking. “Het is gelukt om deze lokale partijen bij elkaar te brengen. Deze samenwerking is uniek! Er komt geen grote energieleverancier aan te pas. Een lokaal bedrijf, lokale aannemer, lokale ondernemers en lokale projectontwikkelaars werken samen om de nieuwbouw in onze gemeente duurzaam te verwarmen en te koelen.”
Het systeem is niet alleen duurzaam, maar ontlast ook het stroomnet. “Er komt een collectieve energiecentrale voor alle zeven locaties van verschillende ontwikkelaars. Dit zorgt voor minder pieken in de vraag naar elektriciteit dan dat je in elk woongebouw aparte warmtepompen zou aanleggen. Pieken in de vraag naar stroom zijn de grootste oorzaak van overbelasting van het stroomnet, ook wel netcongestie genoemd. Daarmee verzachten we die belasting dus. De ruimte die één centrale inneemt is bovendien minder dan allemaal warmtepompen per woongebouw. Dit koude-warmtenet is prima geschikt voor goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming. Dat comfort maakt het ook aantrekkelijk voor de toekomstige bewoners.”
Eerste woningen in Dijk en Waard
De woningen in het Stationskwartier zijn de eerste woningen die in Dijk en Waard op dit DRH-net worden aangesloten. DRH voorziet momenteel – grotendeels met de koude-warmte van Burg Group – vooral ondernemingen van energie, zoals bedrijven op bedrijventerrein De Vaandel in de gemeente. Maar er is capaciteit voor veel meer. De aanvankelijk 50.000 gigajoule koelenergie, die DRH jaarlijks leverde aan Burg Group, is verdubbeld naar 100.000 gigajoule. “De warmte die we daarvoor terugkrijgen, is voldoende voor 10.000 woningen”, zegt Rob Verzijl van DRH.
Dit bracht DRH ertoe te gaan praten met vijf projectontwikkelaars die plannen hebben om op acht locaties woningen te realiseren in Stationskwartier Dijk en Waard, de stationslocatie die de komende jaren transformeert tot een modern stedelijk ov-knooppunt met wonen en werken. De appartementencomplexen zijn gezamenlijk goed voor zo’n 1000 woningen. Daarnaast komen er in het Stationskwartier dienstverlenende voorzieningen, een kinderdagverblijf, een kinderbibliotheek en zorginstellingen die ook gebruik kunnen maken van dit warmte-koudenet.
Win-win samenwerking
Volgens Verzijl is er sprake van win-win aan alle kanten. “De warmte die wij leveren, is 25 graden. Dat betekent in de kern dat je het water in nieuwbouwwoningen met een warmtepomp maximaal nog maar zo’n 13 graden verder hoeft op te warmen. Voor vloerverwarmingen is een temperatuur van 35 tot 38 graden prima. En het is nogal een verschil of je dat vanaf 0 graden moet doen of vanaf 25 graden.”
Machiel Reijne, ontwikkelaar van Pro6 Vastgoed Alkmaar, vertegenwoordigt – als grootste ontwikkelaar in het gebied met meer dan 500 woningen – ook de andere vijf projectontwikkelaars in het gebied. “We zitten als ontwikkelaars met regelmaat met de gemeente om tafel. In de samenwerking onderling, met de gemeente, ontwikkelaars en met DRH, is – na intensief overleg en het afwegen van voorwaarden en risico’s – voor een collectieve energiecentrale gekozen. Het maken van collectieve afspraken op het gebied van energie is bijna niet meer weg te denken bij dergelijke gebiedsontwikkelingen en heeft voor alle partijen veel voordelen, en met name de belangrijkste klant: de uiteindelijke bewoner. Een heel innovatieve en duurzame oplossing voor moderne woningbouw, wat inspiratie kan zijn voor andere ontwikkellocaties.”
Duurzame energie
Aannemer Kodi, ook afkomstig uit Heerhugowaard, is inmiddels gestart met de aanleg van het koude-warmtenet voor het Stationskwartier. De centrale installatie wordt gerealiseerd in een van de appartementengebouwen van Pro6 Vastgoed in dit stationsgebied. Het systeem biedt een goede uitgangsbasis om verder te verduurzamen en het stroomnet te ontlasten. Zo is energieopslag een van de toekomstige mogelijkheden in de vorm van een batterij en/of warmtebuffers (grote tanks met warm water).
Foto gemaakt door: AGHeeremansPhotography
Vijf lokale projectontwikkelaars van woningen in het Stationskwartier Dijk en Waard ondertekenden dinsdag 14 mei een overeenkomst voor het energienet van Duurzame Ring Heerhugowaard bij Burg Group.