Maria Tesselschade krijgt haar portret: de 17-eeuwse Alkmaarse schoonheid wordt een enorm muurkunstwerk
Van de Alkmaarse dichteres Maria Tesselschade (1594-1649) heeft geen geschilderd portret de tand des tijds overleefd. Dat gemis wordt straks rechtgezet door TelmoMiel, een kunstenaarsduo uit Rotterdam.
Het duo gaat de dichteres – volgens de overlevering een beeldschone verschijning – vereeuwigen in Overdie. Het Stedelijk Museum vond in die Alkmaarse wijk de ideale muur vond voor het kunstwerk.
Het wordt een enorm portret. Maria Tesselschade wordt afgebeeld op de blinde gevel van de noordkant van De Vooruitgang, een kolossale galerijflat uit de jaren 60 aan de Melis Stokelaan met in totaal 116 woningen. Twee dingen komen hier samen, want verhuurder Woonwaard bereidt een grootscheepse renovatie van het flatgebouw voor. Dat werk staat de komst van het muurkunstwerk dus niet in de weg. Eva Groentjes van het Stedelijk Museum: „Die muur daar hoeft niets aan te gebeuren, hij is prima geschikt voor het kunstwerk.”
Uitstraling
De woningen gaan volgend jaar van energielabel E/F/G naar A+ en worden voorbereid om op het warmtenet te worden aangesloten. Woonwaard wil ook de veiligheid en de uitstraling van de flat verbeteren. „We werken daarom met enthousiasme mee aan het muurkunstwerk”, zegt Monique Kerssens van Woonwaard. Bewoners konden tijdens een ontwerpfestival de drie schetsen die TelmoMiel maakte al bekijken en hierover hun mening geven. „Er gaat ook nog een jury naar de schetsen kijken. Met al die input gaan zij een definitief ontwerp maken en in juni gaan ze aan de slag. Ze werken vanuit hoogwerkers, met z’n tweeën. 5 juli is de onthulling.”
Het kunstwerk wordt onderdeel van Allemaal Alkmaar, de nieuwe vaste tentoonstelling van de stadscollectie waar het museum nu aan werkt. Het museum zal het schoentje en de ring van Maria Tesselschade laten zien, die enkele jaren terug bij archeologisch onderzoek werden gevonden. „Dat we daar een portret van haar aan kunnen toevoegen – althans, de interpretatie van haar portret volgens het kunstenaarsduo – zien we als een prachtige toevoeging”, zegt Eva Groentjes.
Buitenkans
Het portret op de flat is onderdeel van een groter project: Museum Murals van het Mauritshuis en de Vriendenloterij. Op twintig plekken in het land komen grote muurkunstwerken. „Dit is voor ons een buitenkans die we met beide handen hebben aangepakt”, zegt Groentjes. „Het past ook heel mooi bij onze visie dat kunst ook buiten het museum te zien moet zijn. Op eigen kracht zouden we dit nooit kunnen doen, de Vriendenloterij financiert het grotendeels en Museum Murals heeft de expertise in huis over streetart. Zij hebben ons de namen gegeven van toonaangevende artiesten waaruit we konden kiezen. Zo kwamen we uit op TelmoMiel. Ze komen uit Rotterdam en hun kunst is al op allerlei plekken in de wereld te zien.”