De Schermer Molen Stichting mag ruim 3,5 ton bijschrijven op de rekening. Het gaat om een deel van een Provinciale subsidie voor de restauratie van rijksmonumenten. Het geld zal voor het grootste deel worden ingezet voor de renovatie van Bovenmolen E in Schermerhorn. Daarvan is de fundering doorgezakt waardoor de molen niet meer waterpas staat. Poldermolen O krijgt een nieuw wiekenkruis. Het geld komt niet zonder verplichtingen. De Stichting moet zelf ook 3,5 ton bijdragen.
De Provincie Noord-Holland heeft bijna 5,5 miljoen aan subsidies verdeeld voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. De Schermer Molens Stichting krijgt met 367.602 een aanzienlijk deel van dat bedrag.
Voor de renovatie van de Bovenmolen E in Schermerhorn stelt de provincie 288.196 euro beschikbaar. „Een zeer welkom bedrag”, stelt molenaar en beheerder Fred Oudejans van de stichting, die wel een nuance aanbrengt. „We zijn verplicht om minimaal hetzelfde bedrag bij te dragen. Dat is een voorwaarde die de Provincie Noord-Holland aan de subsidies stelt.”
Het geld wordt vooral gebruikt voor een nieuw fundament van de Bovenmolen. „De fundering is doorgezakt. Op sommige plekken is het grondpeil te laag, waardoor sommige palen zijn drooggevallen. Die situatie is zo nijpend dat we soms niet meer op alle hoeken kunnen draaien. We hebben ervoor gekozen de fundering in een keer aan te pakken.”
Vervolgens worden de molen en de bijbehorende woning weer waterpas gezet, verduidelijkt Oudejans. „De woning blijft in de oude staat met de bedstee en het ouderwetse interieur, maar we grijpen deze verbouwing ook aan om de woning binnen de mogelijkheden die we hebben zo goed mogelijk te isoleren.”
De materialen worden besteld en daarna gaan de werklui aan de slag. „Dat gebeurt allemaal nog dit jaar, maar het resultaat is pas in 2025 te zien.”
Wiekenkruis
Naast Bovenmolen E krijgt ook Poldermolen O in Schermerhorn geld voor een opknapbeurt. Het gaat om een bedrag van 79.406 euro. „Dat is iets minder dan de helft van wat we nodig denken te hebben voor een nieuw wiekenkruis”, vermoedt Oudejans. „Het oude dateert van 1968 en is vermolmd. Het resterende bedrag hopen we via andere fondsen op te halen.”
Voor Onze Lieve Vrouw ter Noord stelt de Provincie Noord-Holland ruim 81.000 euro beschikbaar.
Voor Onze Lieve Vrouw ter Noord stelt de Provincie Noord-Holland ruim 81.000 euro beschikbaar.
© archieffoto jjfoto/Vincent de Vries
Ook de Philisteinse Molen in Bergen krijgt met 83.373 een douceurtje van de provincie, die ook geld uittrekt voor de restauratie van een aantal kerken in de regio. Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo krijgt 81.144 euro, de protestante gemeente in Graft-De Rijp int een bedrag van 50.795 voor stabilisatie van de vloer waar het orgel op staat en de Nederlands-hervormde kerk in West-Graftdijk ontvangt een bedrag van 41.410 euro.
Voor groot onderhoud aan de toren van de Nederlands-hervormde kerk in Castricum is 25.033 euro vrijgemaakt en de Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar is 25.000 euro in het vooruitzicht gesteld. Dit komt ten goede aan de restauratie van het 8 October-bord, de gewelfschotels en het hekwerk van de Grote Kerk. De rooms-katholieke parochie Sint Eloy in Beverwijk ontvangt 18.152 euro. Daarmee wordt de tuinmuur van Sint Agathakerk in Beverwijk verfraaid.
Stolpboerderij Vredeburg in Limmen krijgt bijna 40.000 euro subsidie.
Stolpboerderij Vredeburg in Limmen krijgt bijna 40.000 euro subsidie.
© Archieffoto Mediahuis
Naast molens en kerken viel ook de Limmense stolpboerderij Vredeburg in de prijzen. De Stichting Vredeburg krijgt 39.837 euro voor restauratie van de boerderij.
Subsidie
Met de subsidies wil de provincie het behoud van rijksmonumenten via restauratie stimuleren. De vraag naar financiële bijdragen voor restauratieprojecten is groot, zo blijkt uit de ruim zestig subsidieaanvragen die de provincie voor de periode 2024 heeft ontvangen. De subsidie is bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed.