De gemeente Dijk en Waard heeft een nieuwe machine om onkruid aan te pakken. Het gaat om onkruid op verharde ondergrond waar nu nog chemische middelen of borstels tegen ingezet wordt. Met de nieuwe machine is dat niet meer nodig, het onkruid wordt met 8.000 volt geëlektrocuteerd en blijft dan langer weg. Vorig jaar is er mee getest en inmiddels is een tweede machine aangeschaft.
.
De XPower van het Duitse bedrijf Zasso werd donderdag met trots gepresenteerd aan de medewerkers van het stadsbedrijf. De machine – bevestigd aan een nieuwe tractor – heeft een prijskaartje van 160 mille. Volgens Frank Verdonschot van importeur CNH elektrocuteert de machine de plantjes met wortel en al. „De plant krijgt een optater van 8.000 volt.”
De nieuwe machine werd gepresenteerd aan de medewerkers van het stadsbedrijf.
De nieuwe machine werd gepresenteerd aan de medewerkers van het stadsbedrijf.
© Foto jjfoto.nl / Jan Jong
Dijk en Waard heeft vorig jaar al proefgedraaid met een dergelijke machine. Vanwege het succes is nu een tweede machine aangeschaft. Hans Schouten, die bij de gemeente Dijk en Waard verantwoordelijk is voor het machinepark, laat weten dat slechts enkele gemeenten over de XPower beschikken. „We zijn een vooruitstrevende gemeente. Veel gemeenten branden het onkruid weg met heet water of gebruiken nog borstels.” Chemicaliën als Roundup mogen niet meer worden gebruikt.
Lekke fietsbanden
Een nadeel van borstels is dat deze slijten. Niet alleen moeten ze dan weer worden vervangen, maar ook komen afgesleten delen op het fietspad terecht, met lekke fietsbanden tot gevolg. „En met een borstel moet je vaker terugkomen dan met deze machine”, aldus Schouten. Hij verwacht dat de nieuwe machine binnen enkele weken wordt ingezet als de onkruidgroei echt op gang komt. „Gelukkig is hij op tijd geleverd. Dat is ook weleens anders.”
Lees ook: Lekke banden of niet, stalen borstels krijgen de voorkeur boven alternatieven voor verwijderen van onkruid
Gerard Meijaard van dealerbedrijf Voets noemt het belangrijk dat Dijk en Waard met de machine aan de slag gaat. „Veel gemeenten hebben belangstelling, maar bijna niemand durft de investering aan.”