RADIO Problemen brandweer langs kust

Brandweerposten in de regio Alkmaar hebben problemen met de bezetting en achterstallig onderhoud. Als er nu niets gebeurt bij de vrijwillige brandweerposten zou dat in de toekomst tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Het is volgens de brandweer in Schoorl en Bergen hoog tijd voor extra geld en, gek genoeg, nieuwe woningen.

Een man staat voor een brandweerwagen.
De Bergense postcommandant Maikel Groet – Foto: Michael van der Putten/NH Media
Maikel Groet is postcommandant bij de brandweer in Bergen. Hij geeft leiding aan 27 brandweervrijwilligers. “Dat aantal is op zich prima. Het moeten er minimaal 24 en maximaal 32 zijn. Toch kennen we wel problemen, met name bij het vullen van het 24/7 rooster.”

Die gaten zijn er niet in de avonden of het weekend, maar juist overdag. Volgens Maikel werken veel vrijwilligers niet meer in het dorp, maar in bijvoorbeeld Amsterdam. “Daardoor is het lastig om overdag genoeg mensen te hebben”, legt hij uit in de kazerne aan de Elkshove in Bergen.

Ook verhuisden veel brandweerlieden na hun studie naar een andere regio omdat ze in Bergen geen huis kunnen vinden. Maikel: “Het is echt belangrijk om extra woningen te bouwen. Anders kunnen de brandweerlieden niet in Bergen blijven wonen.”

“Je doet concessies die je eigenlijk niet wilt”

Bilal El Boutakmanti – postcommandant Schoorl
De bezetting van de centrale is niet het enige probleem. Bij de vrijwillige brandweer in Schoorl hebben ze door de jarenlange bezuinigingen ook last van achterstallig onderhoud. Postcommandant Bilal El Boutakmanti: “We missen een voertuig voor de duinen. We hebben wel een combinatievoertuig, dat zowel op straat als door het zand kan rijden. Hierdoor doe je concessies, want hij rijdt trager op de weg en is minder wendbaar in de duinen. Eigenlijk wil je dat niet.”

Regionalisering
De problemen zijn begonnen in 2015, na een grote herstructering. Vanaf dat jaar is niet de gemeente verantwoordelijk voor de vrijwillige brandweer, maar de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Volgens Bilal en Maikel moeten ze daar meer naar de werkvloer luisteren en ‘niet allerlei regels en beleid bedenken wat daar niet bij aansluit’.

“Ik kwam niet door de keuring omdat ik de ladder verkeer opzette”

Marco Snijders – 25 jaar brandweervrijwilliger
Dit beaamt ook Marco Snijders, die 25 jaar vrijwilliger was bij de brandweer in Egmond aan Zee. “Je bent tegenwoordig een nummer”, vertelt hij. “Er zijn van bovenaf allemaal regels bijgekomen. Afgelopen november ben ik zelfs de keuring niet doorgekomen omdat ik de ladder verkeer opzette en een baard had. Dat was erg, je hebt er toch 25 jaar met heel je ziel en zaligheid gewerkt.”

Veiligheidsregio
De veiligheidsregio erkent dat er problemen zijn met de bezetting. Volgens hun cijfers heeft overdag ruim zeventig procent van de posten in meer of mindere mate een beschikbaarheidsprobleem. Met name de bezetting in de kuststrook (Bergen en Schoorl) is kritisch. Daar geeft honderd procent van de posten aan de uitruk overdag niet te kunnen garanderen.

Om de paraatheid te verstevigen zet de Veiligheidsregio in op strategisch gepositioneerde kazernes in hoogrisico gebieden. Die zijn in staat tot brede inzet in de regio. Daarnaast willen ze een flex-pool instellen die ingezet kan worden op vrijwillige posten die, met name overdag, niet kunnen uitrukken.