Inzamelingsactie voor trap Zuid gaat veel moeizamer dan verwacht

De crowdfundactie voor de tweede trap naar het hoogste duin in de Schoorse duinen loopt minder hard dan die voor de eerste trap. De actie loopt een paar weken en inmiddels is bijna 18.000 euro van de benodigde 25.000 euro binnen. Het benodigde bedrag voor de eerste trap was destijds al binnen een paar dagen bereikt. Beide houten trappen zullen worden vervangen door een exemplaar van staal.

De succesvolle inzamelingsactie voor een nieuwe trap naar de hoogste duin krijgt een vervolg. Staatsbosbeheer heeft dat laten weten. Nu er meer geld is binnengehaald dan nodig voor de trap aan de oostkant wordt geprobeerd om ook voldoende geld binnen te krijgen voor de vervanging van de trap aan de zuidkant van het duin. Die is net als de trap aan de oostelijke kant in slechte staat. Het gaat dan opnieuw om een stalen trap die de huidige houten trap moet vervangen.

Een tweede inzamelingsactie voor een trap in de Schoorlse loopt stukken minder hard dan de fondsenwerving die Staatsbosbeheer startte voor de eerste duintrap. Voor de trap aan de oostzijde van het hoogste duin was binnen enkele dagen het streefbedrag van 38.000 euro binnen. Voor de vernieuwing van de tweede trap is 24.000 euro nodig. Na een week staat er 11.000 euro op de rekening.

Inzamelingsactie voor de klim naar het hoogste duin van Nederland krijgt vervolg. De vernieuwing van de trap aan de zuidzijde van het hoogste duin starten op we vanwege de positieve reacties en de enorme vraag naar meer treden. Trap Oost, de vlakkere klim vanaf de Schoorlse Zeeweg naar het hoogste duin telt 150 traptreden. Doneren kan via deze link: https://bit.ly/3elp6Xr

De trap aan de zuidzijde is ook in slechte staat (net zoals de trap aan de oostzijde). Het hout is verrot en de leuningen zijn op sommige plekken kapot. De treden zijn onregelmatig en daardoor gevaarlijk.

Pak je kans om deze duinbelevenis compleet te maken. De gele duinendorproute gaat over het hoogste duin langs het uitkijkpunt en gaat met deze zuidelijke trap naar beneden. De gele route gaat door het duin via het Klimduin en het dorp terug naar het Buitencentrum. Deze route verbindt het dorp en de Schoorlse Duinen.

Voor deze trap zijn er dezelfde wensen voor uitvoering als voor de andere twee trappen aan de oostzijde. De delen die in de grond gaan, worden van corten-staal gemaakt en de plek waar je voet zet, van zand en schelpen. De leuningen worden van Robinia hout gemaakt, dit is hardhout dat in het Nederlandse klimaat heel goed groeit. Door voor deze materialen te kiezen, wordt de trap duurzaam vernieuwd. Het corten-staal gaat meer dan 40 jaar mee en is recyclebaar. Staatbosbeheer ontvangt een minimale subsidie voor de recreatieve voorzieningen. Het is daarom niet mogelijk om dit soort grote en prijzige projecten te uit te voeten en daarom werven we donateurs om deze trap te kunnen vervangen.

Draag jij ook je ‘treetje’ voor deze trap bij? Doneer dan € 165 voor een traptrede inclusief een naamplaatje. Zo blijf je voor de volgende generaties traplopers goed zichtbaar als donateur. * kleinere bedragen zijn ook van harte welkom.

*Bij een donatie van € 165 komt er een naamplaatje op één van de 150 treden. Medewerkers van Buitencentrum Schoorlse Duinen nemen in de loop van de maand mei contact op met de donateurs om informatie te geven over de mogelijkheden van naamsvermelding. Bijvoorbeeld: informatie over het maximum aantal tekens op het plaatje; materiaalkeuze; geen vermelding van logo’s; vervanging van het plaatje bij diefstal/ontvreemding. Dit project realiseren we met behulp van het buitenfonds Minder weergeven

Een sponsoractie voor een nieuwe trap naar het hoogste duin in Schoorl is in recordtijd een succes. Binnen twee dagen na de oproep om traptreden te sponsoren is het benodigde bedrag van 38.000 euro ruimschoots opgehaald. Maar waarom trekt Staatsbosbeheer niet zelf de portemonnee? Bezuinigingen op natuurbeheer blijken hier de oorzaak van.

De bekende trap in de Schoorlse Duinen, die leidt naar een van de hoogste duintoppen in het uitgestrekte natuurgebied, is hoognodig aan vervanging toe. De 249 houten treden zijn versleten door het vele gebruik. Tien jaar geleden is de trap aangelegd, maar is nu aan het einde van zijn levensduur.

De 38.000 euro die nodig is om het hout te vervangen voor cortenstaal – staal dat volgens Staatsbosbeheer duurzaam is en zeker een halve eeuw meegaat – , was razendsnel binnen dankzij liefhebbers van het duingebied. Inmiddels staat de teller op ruim 43.000 euro. Boswachter Patricia van Lieshout tegen Duinstreek Centraal: “Aan de ene kant was ik erg verrast, maar aan de andere kant verbaast het me toch ook weer niet. De Schoorlse Duinen wordt ontzettend gewaardeerd door een hele grote groep uit een verre omtrek.”

De inzamelingsactie was een initiatief van Staatsbosbeheer, en de nieuwe trap wordt in het najaar (na het broedseizoen) aangelegd. Maar waarom betaalt Staatsbosbeheer de trap eigenlijk niet zelf? En is een inzamelingsactie nodig? Al eerder gaf de natuurbeheerder bij NH Nieuws aan zeer krap bij kas te zitten. “Er is te weinig geld om voorzieningen te onderhouden of te vervangen”, lichtte Riena Tienkamp, provinciehoofd van Staatsbosbeheer, de zorgen om verloedering van natuurgebieden toe.

“We hebben een tekort van zo’n 3 miljoen euro voor heel Noord-Holland.” Tot 2014 kreeg Staatsbosbeheer nog geld vanuit het Rijk, maar sindsdien is er bezuinigd op natuurbeheer en moet de organisatie bij provincies aankloppen voor financiële bijdragen en subsidies. Staatsbosbeheer is dus afhankelijk van de jaarlijkse bijdrage van de provincie Noord-Holland. Van die SNL-bijdrage (Subsidiestelsel Natuur en Landschap, red.) moet het beheer, onderhoud van paden, afvoeren van afval en bijvoorbeeld een boswachter-boa worden betaald.

Voor de Schoorlse Duinen krijgt Staatsbosbeheer jaarlijks een kleine vierhonderd duizend euro (384.106,04 euro, om precies te zijn) subsidie van de provincie. Van dat bedrag is 67.834 euro gelabeld als recreatie-voorzieningtoeslag. Hiervan moeten bijvoorbeeld wandelpaden, bankjes, maar ook een nieuwe trap worden betaald. “Op sociale media wordt regelmatig de verkoop van onze bomen genoemd als inkomstenbron. Maar dat levert echt niet genoeg op”, stelt woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer. “De opbrengst van de bomen dekt niet de kosten van de kap.”

“Het duingebied is ruim 1800 hectare groot”, legt Bijl uit. “En krijgt meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Die 68 duizend euro is zo op in dit enorme gebied. Kijk naar wat zo’n trap kost. Vandaar dat we aanspraak moeten maken op de gulheid van het publiek die (via de stichting Buitenfonds) heel specifiek voor allerlei zaken kan doneren.”