RADIO: resultaten onderzoek flop GGiD GGD HN

De ontwikkeling van het digitaal jeugddossier voor de GGD’en Hollands Noorden, regio Utrecht en Twente faalde door keuzes aan het begin van het traject. Dat blijkt uit onderzoek naar de gestelde randvoorwaarden, de planning en het budget voor het te ontwikkelen systeem. Ook liepen de kosten hoog op omdat de stekker te laat uit het project werd getrokken.

 

 

Het bestuur van GGD Hollands Noorden heeft samen met de besturen van GGD regio Utrecht en GGD Twente op 2 november 2022 het besluit genomen om de samenwerking met de leverancier van het Digitaal Dossier Jeugd Gezondheid (GGiD) te beëindigen. Uit een evaluatie is gebleken dat binnen de geldende randvoorwaarden van planning en budget het door hen vereiste eindresultaat niet ontwikkeld kon worden. Het falen van het project was te wijten aan keuzes bij het begin van het traject en dat het te lang geduurd heeft voordat werd besloten om te stoppen.

De conclusies en aanbevelingen zullen worden meegenomen in de aanbesteding voor een nieuw digitaal dossier voor de jeugdzorg. Daarnaast is besloten dat een bestaand, op de Nederlandse markt werkend systeem aangeschaft moet worden. Met het huidige digitaal kinddossier, het MLCAS systeem, is de continuïteit van de bedrijfsvoering vooralsnog gewaarborgd en wordt voldaan aan de wettelijke verplichtingen en kan het werk van de jeugdgezondheidszorgprofessional doorgang vinden.

Er is ook nog de afwikkeling van het contract met de betreffende leverancier. Op dit moment is er nog sprake van juridische procedures en overeenkomsten met de leverancier die tot een passende afronding gebracht moet worden. Het gerechtshof heeft het verzoek van de drie GGD-en om een onafhankelijke deskundige toegewezen. Op basis van deze bevindingen worden juridische vervolgstappen bepaald.