RADIO: rustig jaar voor strandwachten Schoorl – Castricum

Strandwachten van Schoorl tot aan Castricum zijn vorig jaar meer dan 700 keer in actie gekomen, waarvan bijna 30 keer levensreddend. Daarmee was het een relatief rustig jaar. Dat komt vooral omdat het weer in de zomer minder goed was. De lifeguards op het Schoorlse strand moesten het vaakst in actie komen. Vaak was dat voor een mountainbiker op het strand of in de duinen ten val kwamen.

opgetreden. Dat is  ondanks rustige zomer voor reddingsbrigades

De vier reddingsbrigades langs de Noordzeekust in de regio Alkmaar hebben door de minder goede zomer een relatief rustig 2023 achter de rug. Toch moesten zij evengoed 27 keer levensreddend optreden.
In totaal zijn de strandwachten in Schoorl, Bergen, Egmond en Castricum 743 maal in actie gekomen. Het jaar ervoor was sprake van 900 uitrukken en 52 levensbedreigende situaties.

Schoorl is koploper met 386 inzetten. Egmond (131), Castricum (117) en Bergen (109) ontlopen elkaar niet veel. Op veertien dagen werd de rode vlag gehesen ten teken dat het te gevaarlijk was om de zee in te gaan.

Een van de acties die veel indruk heeft gemaakt, is de redding van een jongetje dat op 9 oktober in Egmond aan Zee onder het zand werd bedolven. Het kind werd uitgegraven en bevrijd door personeel van een strandpaviljoen, vrijwilligers van de reddingsbrigade en KNRM.

Ook de assistentie bij de redding van een omgeslagen kanoër twee dagen eerder voor de kust van Castricum, waarbij de KNRM in Egmond aan Zee met succes een zoektocht op touw zette, staat bij de betrokkenen haarscherp op het netvlies. De man dreef lang in zee, raakte onderkoeld en kroop door het oog van de naald.

Opvallend bij de reddingsbrigade Schoorl is met name de verviervoudiging van het aantal dienstverleningen aan ambulancepersoneel vanwege over de kop geslagen of gevallen mountainbikers: van 18 naar 72 slachtoffers. Dit gebeurt niet alleen op het strand en in de duinen, maar met name op het ATB-parcours in het bos.

Het leeuwendeel van de inzetten bij de posten betreft sowieso EHBO-incidenten: 417 (daling van 28 procent). Het gaat om verwondingen door glas, splinters of blik, maar ook verstuikingen, gebroken tenen, kwallenbeten en wespensteken.

De reddingsbrigade Schoorl had het daar het meest druk mee (216 EHBO-inzetten). Op de stranden van Egmond (90), Bergen (66) en Castricum (45) was dat een stuk geringer.

Kitesurfers
Diverse malen moest assistentie worden verleend vanwege kitesurfers die op het strand smakten of aan een gevallen amazone of ruiter.

Zwemmers en watersporters in nood hebben juist wel vaker hulp gekregen: 134 keer in 2023 tegenover 112 maal vorig jaar, een toename van bijna 20 procent. Ook op dit gebied voert Schoorl (74 inzetten) de boventoon. Dat aantal is zelfs meer dan die van Egmond (24), Bergen (20) en Castricum (24) samen.

Het aantal vermissingen, in totaal 79 gevallen, veelal van verdwaalde kinderen op het strand, is met 49 het hoogst in Castricum. Egmond (13), Schoorl (9) en Bergen (8) hadden daar veel minder mee van doen.

Buiten het matige zomerweer speelt preventie ook een rol in de daling van het aantal acties. „Zodra het strandbezoek enigszins toeneemt, gaan we patrouilleren en ligt daar de focus op”, laat voorzitter Remco van Kralingen van de reddingsbrigade Bergen weten.

Patrouilleren
„Dan trekken strandwachten er te voet, per fiets, met de auto, boot of waterscooter op uit, houden een oogje in het zeil en waarschuwen iedereen die mogelijk in gevaar dreigt te komen.”

Lees ook: Bovenop de nieuwe reddingspost is er zicht van Wijk aan Zee tot voorbij Egmond aan Zee. ’De zee ligt er toch vredig bij vandaag? Wij weten zelf als geen ander dat dat zomaar weer kan veranderen’

Voor de Bergense reddingsbrigade stond 2023 in het teken van diverse activiteiten vanwege het 90-jarig bestaan. In Castricum, dat 75 jaar bestaat, waren de ingebruikname van een gloednieuwe strandpost en elektrisch patrouillevoertuig gedenkwaardig.

Kampvuur
Samen met de brandweer, ambulance en KNRM namen de reddingsbrigades van Castricum en Egmond bovendien deel aan een grootscheepse oefening. Daarbij werd nagebootst dat een automobilist met een voertuig dwars door een kampvuur reed waarbij er sprake was van vele slachtoffers.

KNRM
De reddingsbrigades waken over de veiligheid op het strand en vlak langs de kustlijn. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) doet dat wat verder op zee. Het KNRM-station Egmond aan Zee, actief tussen Camperduin en Castricum, heeft in 2023 in totaal 28 keer moeten uitrukken