RADIO SV Vrone

Eind volgend jaar zou de schop in de grond kunnen op het terrein van voetbalvereniging Vrone in Sint Pancras.  De club heeft dringend nieuwe voorzieningen nodig en daar wordt al jaren over gesproken. Het plan dat er nu ligt kost 2 miljoen MEER dan het oorspronkelijke plan. De bekostiging komt gedeeltelijk uit de bouw van woningen OF een Integraal Kindcentrum. Een variant met een groot meerlaags wooncomplex sneuvelde na protesten.

Er wordt al lang over gesproken, maar het het complex van voetbalvereniging SV Vrone in Sint Pancras lijkt in 2025 eindelijk op de schop te gaan. Wel gaat het project de gemeente ruim 2 miljoen euro meer kosten dan enkele jaren geleden nog was voorzien.
Ruim twee jaar nadat de gemeenteraad van Langedijk –in haar laatste vergadering– de knoop doorhakte over de herinrichting van het sportcomplex, zit er weer schot in de plannen.

De voetbalclub smacht al vele jaren naar betere velden en een goed clubgebouw, inclusief kleedkamers en kantine. In de plannen vindt er een herschikking plaats van de velden. Hierdoor komt er ook ruimte voor woningbouw aan de Vinkenlaan en de Boeterslaan. Dit is nodig ter dekking van de kosten.

Er was ooit zelfs een variant met daarin een wooncomplex met 42 appartementen, maar die werd na bezwaren van omwonenden van tafel gehaald. Nu gaat het nog om grondgebonden woningen.

De nieuwe indeling van het complex met centraal gelegen het clubgebouw en rechtsboven de geplande woningen waarvoor mogelijk IKC Het Baken in de plaats komt.
De nieuwe indeling van het complex met centraal gelegen het clubgebouw en rechtsboven de geplande woningen waarvoor mogelijk IKC Het Baken in de plaats komt.
© Illustratie aangeleverd

De kans is echter aanwezig dat er helemaal een streep gaat door de woningbouw aan de Vinkenlaan. Volgens wethouder John Does wordt immers onderzocht of daar IKC Het Baken kan komen. Als het toch niet een goede plek voor deze school blijkt te zijn, worden er alsnog woningen gebouwd.

Vitale samenleving
Does stelt dat revitalisatie van het complex van SV Vrone hard nodig is gezien de kwaliteit van de velden en de opstallen. „Als college vinden we het hartstikke belangrijk om sportvoorzieningen op een goed niveau te houden. Een vitale samenleving is gebaat bij een bloeiend verenigingsleven en clubs als Vrone zorgen voor verbinding en helpen bij het voorkomen van eenzaamheid. Daarnaast willen we dat in 2040 75 procent van onze inwoners aan het sporten of bewegen is.”

Dat er niet al eerder begonnen is met de werkzaamheden, heeft te maken met de kosten. De voormalige gemeente Langedijk had een bedrag van bijna 2,7 miljoen euro gereserveerd, maar begin vorig jaar bleek uit doorrekeningen dat dit bij lange na niet genoeg was. De te verwachte kosten waren met ruim 2,7 miljoen meer dan verdubbeld.

Dit kwam deels door kostenstijgingen in de bouw, maar ook door het feit dat er een kunstgrasveld komt in plaats van een hybride veld dat oorspronkelijk was voorzien. Ook komt er onder het parkeerterrein een waterbergingsvoorziening en is het noodzakelijk dat er onder de twee nieuwe natuurgrasvelden nieuwe drainage wordt aangelegd.

Goedkoper
In september heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven een aantal alternatieven te onderzoeken. Hieruit is gebleken dat het project toch goedkoper kan, zonder dat dit ten koste gaat van de plannen. Er is nu ruim 2 miljoen extra nodig, waarvan 1,4 miljoen wordt gedekt uit de algemene middelen en zes ton uit de bijdragen van derden, subsidies en opbrengsten uit de woningbouwontwikkeling. In totaal kost het project –dat deels wordt gefinancierd door een eigen bijdrage van SV Vrone en door middel van subsidies– nu 5.339.000 euro.

Lees ook: Hakt raad Langedijk de knoop over SV Vrone nog gauw even door? Er zijn twee varianten, maar de tijd dringt

Er is ook nog eens gekeken of Vrone niet beter naar de rand van het dorp kan worden verplaatst, maar dit zou niet leiden tot een betere businesscase, vanwege de hoge kosten die gemaakt zouden moeten worden om de grond te verwerven. Does: „Vrone hoort in het hart van het dorp, net als dorpshuis De Geist. Dat is heel belangrijk.”

Zo moet het nieuwe clubgebouw eruit komen te zien.
Zo moet het nieuwe clubgebouw eruit komen te zien.
© Illustratie aangeleverd

De gemeente heeft de afgelopen jaren ook gesprekken gevoerd met omwonenden om aan hun bezwaren tegemoet te komen. Zo is gekozen voor de kleinst mogelijke velden die voldoen aan de regels van de KNVB om de velden zover mogelijk bij de achtertuinen van de omwonenden vandaan te halen. Ook is gekozen voor extra hoge ballenvangers. „Wij denken dat het merendeel nu tevreden is”, aldus Does.