RADIO: Tijdelijk Thuis biedt 30 spoedzoekers onderdak

De voormalige daklozenopvang aan de Jan de Heemstraat in Alkmaar wordt een onderkomen voor 30 spoedzoekers zonder een urgentieverklaring. In aanmerking komen onder andere mensen in de crisisopvang of die door een scheiding uit huis moeten. Het pand zou worden gesloopt, maar nu is besloten om het vanaf het voorjaar te verbouwen. De toekomstige bewoners zullen waar nodig lichte hulp krijgen zoals schuldhulpverlening. Ze kunnen principe maximaal twee jaar blijven.

Tijdelijk Thuis

De verbouwing zal in het voorjaar starten.

Er komen dertig tijdelijke woonplekken voor mensen die met spoed een woning zoeken, maar geen urgentie krijgen. Tijdelijk Thuis gaat het woongebouw heten.
„Je ziet hier de gevolgen van de wooncrisis”, zegt Hil Rabenberg. Hij is directeur van dnoDoen, de organisatie die zich bezighoudt met opvang van daklozen in Alkmaar. De dertig woonunits zijn volgens hem een druppel op de gloeiende plaat. „Maar het is in ieder geval weer iets.”

Het pand aan de Jan de Heemstraat kwam afgelopen zomer vrij nadat de nachtopvang voor daklozen verhuisde naar de brandweerkazerne aan de Helderseweg. Rabenberg: „We hebben de huur van het oude pand niet opgezegd, wetende dat de woningnood zo hoog is. We zien heel veel mensen die door een scheiding dakloos raken. Een scheiding is geen reden om urgentie te krijgen en als je maar kort staat ingeschreven bij de SVNK, ben je dus kansloos. Mensen in die situatie kunnen hier straks tijdelijk wonen. Een andere doelgroep is mensen die in crisisopvang zitten, klaar zijn om uit te stromen, maar wachten op een woning.”

Tijdelijk Thuis wordt een voorziening voor inwoners van Alkmaar. De bewoners krijgen lichte hulp, vaak is schuldhulpverlening nodig. „Door de combinatie van wonen en hulp zijn het zorgwoningen, daarmee voorkomen we dat bewoners de woning na verloop van tijd kunnen claimen als hun permanente woning. Dat is niet de bedoeling. Wonen hier moet tijdelijk zijn, in principe maximaal twee jaar. In speciale gevallen kan het worden verlengd. Zo kunnen ze een tijd op de wachtlijst overbruggen. Na twee jaar moet er wel wat te vinden zijn. Niet voor alle woningen van SVNK is de wachttijd acht jaar.”

Voor het pand geschikt is voor de nieuwe functie moet het grondig worden verbouwd. Dat gaat eigenaar Woonwaard doen. In het gebouw komen ook woonruimtes waar een ouder met kinderen kan wonen en twee woonruimtes die geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking. „Die groep heeft vaak te maken met hele lange wachttijden voor een aangepaste woning.”

Voorjaar
De verbouwing zal in het voorjaar starten. De buurt is voor kerst bij een inloopbijeenkomst op de hoogte gebracht van de plannen. „Ik hoorde hier en daar wel wat kritiek, maar er waren ook mensen die het een prima plan vonden”, zegt Rabenberg. „Het alternatief is dat het plat gaat en er hoogbouw terugkomt, dat heeft de buurt liever ook niet.”

60 aanvragen voor urgentie
In Alkmaar zijn het afgelopen jaar 60 aanvragen gedaan voor urgentie. Hiervan zijn er 23 toegekend meldt de gemeente. Die urgenties zijn onder meer toegekend vanwege huiselijk geweld of om medische redenen. Met urgentie krijgen mensen voorrang op de wachtlijst. In totaal zijn er in Alkmaar jaarlijks gemiddeld 900 a 1000 verhuringen van sociale huurwoningen.