RADIO tijgermug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil voorkomen dat de tijgermug terugkeert in Noord-Scharwoude. Dat staat in een brief aan iedereen die binnen een straal van 500 meter van de plek woont waar afgelopen jaar een Aziatische tijgermug is gevonden. Ook worden maatregelen getroffen om de omgeving onaantrekkelijk te maken voor de tijgermug. Stilstaand water. wordt verwijderd en waar dat niet kan, behandelen ze het water met een middel dat muggenlarven doodt. Vorig jaar werden er minstens drie waarnemingen gedaan in Noord Scharwoude.

De Aziatische tijgermug komt – zoals de naam al doet vermoeden – oorspronkelijk niet voor in Nederland. De mug kan tropische ziektes overdragen. Die kans is nu zeer klein. ’Maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe’, schrijft de NVWA in de brief.

Stilstaand water
Het is reden voor de instantie om nu in te grijpen. Omdat de eitjes van de mug in de winter kunnen overleven, neemt de NVWA maatregelen om de omgeving onaantrekkelijk te maken voor de tijgermug. Samen met ongediertebestrijder Anticimex verwijdert de NVWA stilstaand water. Als dat niet kan, behandelen ze het water met een middel dat muggenlarven doodt. Dat middel is volgens de NVWA ongevaarlijk voor andere dieren en mensen.

Half april gaan de anti-tijgermugacties van start. Na enkele weken komt de ongediertebestrijding terug. Mogelijk bellen zij ook aan bij bewoners om een kijkje in de tuin te nemen. Er zullen muggenvallen worden geplaatst om te kijken of de bestrijding werkt.

Zwart-wit
Mocht de tijgermug zich toch thuis voelen in Noord-Scharwoude, zullen er meer maatregelen volgen. De NVWA vraagt om waarnemingen van de tijgermug te melden en eventuele dode muggen te bewaren voor mogelijk onderzoek (nvwa.nl/muggen). De mug is duidelijk zwart-wit en vrij klein.

Inwoners kunnen zelf ook bijdragen om de verspreiding van de tijgermug te voorkomen door plekken met stilstaand water tegen te gaan (zet potten en gieters bijvoorbeeld op z’n kop en zorg dat de dakgoten goed doorlopen) en water zoals vogelbadjes minstens eenmaal per week te verversen. De regenton kan minder aantrekkelijk worden gemaakt door er horrengaas over te spannen en af en toe de binnenkant schoon te maken (om mogelijke eitjes aan de binnenkant te verwijderen).