RADIO uitrukvoertuigen duikteams HHW en Hoorn

De duikploegen van de brandweer in Heerhugowaard en Hoorn hebben nieuwe uitrukvoertuigen gekregen. De bemanning wordt er op dit moment voor opgeleid en de voertuigen zouden nog dit jaar inzetbaar moeten zijn. Het gaat om gespecialiseerde Mercedesbussen die zo’n twee ton per stuk kosten. De huidige bussen zijn inmiddels twaalf jaar oud en afgeschreven. Ze blijven wel beschikbaar, maar als reservevoertuig,

HeerhugowaardDe wagens zijn gekocht door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en moeten volgens planning voor Kerst operationeel inzetbaar zijn. De leden van deze specialistische teams doorlopen momenteel het inwerktraject.

De bussen met een prijskaartje van circa twee ton per stuk zijn geleverd door Mercedes. De op- en inbouw is verzorgd door Visser in Leeuwarden, specialist in hulpverleningsvoertuigen en -materieel.

De huidige wagens zijn twaalf jaar oud en afgeschreven. Zij blijven eventueel beschikbaar als reservevoertuigen. Hun opvolgers zijn opnieuw verlengde en verhoogde uitvoeringen, zodat duikers in de bus kunnen gaan staan en met hun zware uitrusting niet hoeven te bukken.

Eisen

Qua inhoud bevatten de nieuwe duikvoertuigen voor 90 procent dezelfde bepakking en duikmaterialen als de oude. Daarmee wordt voldaan aan de meest actuele wettelijke eisen van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

In plaats van een handbediend ladderrek hebben de wagens een elektrisch exemplaar, dat met een druk op de knop werkt. De duiksets hebben eveneens elektrische – in plaats van handmatige ontgrendeling.

De stoelen in de nieuwe bussen zijn in hoogte verstelbaar. De voertuigen krijgen een lichtmast met extra roodwitte verlichting om in de schemering of het donker de scheepvaart te kunnen waarschuwen tijdens duikklussen.

De halogeenverlichting op beide wagens is bovendien overal vervangen door ledverlichting. De duikbussen worden nu gestationeerd in Heerhugowaard en Hoorn.

Overnemen

In de nabije toekomst is het niet uitgesloten dat de duiktaak van Heerhugowaard wordt overgenomen door beroepskrachten van de brandweer in Alkmaar. De nieuwe bus verhuist dan mee.

De duikploegen komen onder meer in actie bij waterongevallen in Noord-Holland Noord tot 15 meter diepte, waarbij mensen en/of dieren in nood zijn.

Ook wordt de politie op verzoek geholpen. Bijvoorbeeld om te zoeken naar sleutels of inbrekersgereedschap dat in het water is gegooid. Jaarlijks gaat het in totaal om tientallen acties.

IJs

Bij een incident – bijvoorbeeld een voertuig te water, iemand die door het ijs is gezakt of een suïcidaal persoon die het water in is gegaan – wordt de ploeg gealarmeerd die het snelst ter plaatse kan zijn.

Bestaat de noodzaak om assistentie in te roepen, dan wordt een tweede team opgetrommeld. Dit kunnen ook duikteams van de brandweer Velsen en/of Purmerend zijn.