Het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies krijgt nieuwe naamborden langs de weg. De bekende bruine borden van ‘de Stellingen van Amsterdam’ worden vervangen door borden met daarop de nieuwe naam: ‘Hollandse Waterlinies’. Inmiddels zijn bijna alle borden langs de rijkswegen al omgewisseld. In januari zijn de laatste oude borden langs de A9 aan de beurt.
Naamwijziging
De Stelling van Amsterdam staat op deze dag, 7 december, 27 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinies aan de erfgoedlijst toegevoegd. Vanaf dat moment gaan ze onder 1 naam als werelderfgoed verder: ‘Hollandse Waterlinies’. Inmiddels zijn bijna alle borden langs de rijkswegen omgewisseld. In januari 2024 zijn de laatste oude borden langs de A9 aan de beurt.
Nieuw bord waterlinies
Oorsprong bruine borden
De bruine borden langs snelwegen zijn in 2008 voor het eerst geplaatst via een project van het ministerie, Rijkswaterstaat en de ANWB. In het kader van het 125-jarig jubileum van de ANWB zijn deze borden aan 23 Nationale Landschappen aangeboden. De bruine borden laten weggebruikers zien waar een toeristische plek is. Ook de Nederlandse werelderfgoederen kregen de mogelijkheid deze borden te plaatsen. De borden geven de kernkwaliteiten weer van het gebied en laten zien waar werelderfgoed te vinden is.
De provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn samen bestuurlijk verantwoordelijk voor de coördinatie van de bescherming en het uitdragen van de werelderfgoedwaarde van de Hollandse Waterlinies.