RADIO: verduurzaming panden gemeente Heiloo

Gemeente Heiloo is van plan om de komende jaren miljoenen te steken in de verduurzaming van eigen gebouwen. Het gaat daarbij onder andere om gebouwen van de gemeentediensten, scholen, gymzalen, de bibliotheek en maatschappelijk vastgoed. De gemeente steekt geld in isolatie, zonnepanelen en andere alternatieven voor het gebruik van gas. Een aantal gebouwen staan niet op de lijst omdat ze zullen worden verkocht. De raad beslist volgende week maandag over het plan.

 

Kosten: miljoenen euro’s

Scholen, sportaccommodaties en alle andere gebouwen van de gemeente Heiloo moeten de komende jaren worden geïsoleerd, zo veel mogelijk gasloos gemaakt en voorzien van zonnepanelen. Ook burgers moeten kunnen investeren in zonnepanelen op gemeentelijke daken. Heiloo wil er de komende jaren miljoenen voor uittrekken.
Heiloo heeft 23 gebouwen die eigendom zijn van de gemeente. Het gaat om scholen, de sporthal, gymzalen, maar ook de bibliotheek, theater De Beun, ouderen- en jongerencentra Het Trefpunt en BukBuk, zwembad Het Baafje, het scoutinggebouw van Rurik, het multifunctionele gebouw aan de Sluijsweijdt in Plan Oost en uiteraard alle vastgoed van gemeentediensten, waaronder het gemeentehuis en het afvalstation.

Als Heiloo alle gebouwen wil verduurzamen, kost dat volgens de globale berekeningen in de komende tientallen jaren zestien miljoen euro; de helft voor de eigenlijke investeringen en de helft voor alle bijkomende kosten. Daar staan uiteraard besparingen in – vooral – energiekosten tegenover. Volgens de berekeningen zal Heiloo uiteindelijk bijna twee ton per jaar minder aan energie gaan uitgeven.

Het kan zijn dat huurders van gemeentelijke gebouwen die de energierekening betalen, ook profiteren van investeringen van de gemeente. Zij mogen dan volgens het plan een kwart van die besparing houden, de rest is voor de gemeente om de investeringen te dekken. Er is een subsidieregeling van het Rijk die dertig procent van de verduurzamingskosten vergoedt, maar of Heiloo dit krijgt, is onzeker. De subsidie wordt namelijk deels toegewezen op basis van loting.

Als eerste aan de beurt voor verduurzaming zijn de Muziek- en Dansschool, die volgend jaar grondig verbouwd wordt, sporthal Het Vennewater, in combinatie met de bouw van de tweede sporthal daar tegenaan, en de gymzaal bij de scholen aan de Breedelaan, die veel energie verbruikt. Voor Het Vennewater zouden de kosten neerkomen op een miljoen euro, met een besparing op energiekosten van 9.000 euro per jaar. Bij de muziekschool zou het neerkomen op 440.000 euro en een besparing van 8.500 euro per jaar, bij de gymzaal aan de Breedelaan zijn de cijfers drie ton en 6.500 euro per jaar.

Er zijn ook gemeentelijke gebouwen die niet in de plannen worden meegenomen omdat ze op de nominatie staan om verkocht te worden. Het gaat dan uiteraard om het gemeentehuis, maar ook om het kinderdagverblijf aan de Holleweg en een woning aan de Runxputteweg bij het bedevaartsoord.

Op de daken van de gemeentelijke gebouwen plaatst de gemeente zo veel mogelijk zonnepanelen voor eigen gebruik. Als er ruimte over is, kunnen de inwoners in sommige gevallen in staat gesteld, deel te nemen aan de plaatsing van zonnepanelen. Ze kunnen dan een bedrag investeren en krijgen daar een jaarlijkse opbrengst voor terug. De gemeente kan er ook voor kiezen zelf de panelen te exploiteren, maar de politieke partijen hebben zich er al voor uitgesproken om dat door burgers te laten doen.

De plannen zijn door de gemeenteraad besproken in een commissie en het is de bedoeling dat ze op 27 november worden vastgesteld.