Raad Dijk en Waard kan zich niet vinden in ’ontmoedigingsbeleid’ voor kringloopwinkels
De gemeenteraad heeft de retailvisie voor kringloopwinkels naast zich neer gelegd. De visie van het college is te beperkend, volgens de raad. Het college wil kringloopwinkels concentreren op Beveland in Heerhugowaard en de Woonboulevard Langedijk. De raad wil geen uitsterfbeleid voor kringloop op andere locaties en vindt ook het minimale oppervlak van 500 m2 te beperkend.
. . Ook zouden ze een minimaal winkeloppervlak van 500 vierkante meter moeten hebben en zou minimaal 75 procent van het assortiment uit volumineuze goederen moeten bestaan.
Als kringloopwinkels, die nu nog op andere terreinen zitten dan Beveland en de Woonboulevard Langedijk, verdwijnen zouden zich daar geen nieuwe kringloopwinkels mogen vestigen. Met andere woorden: er zou sprake zijn van een uitsterfbeleid.
Dit voorgenomen beleid was voor D66, GroenLinks en het CDA aanleiding om een amendement in te dienen. Deze fracties wilden het hoofdstuk over de kringloopwinkels en ambachtscentra uit de retailvisie hebben. Milo Poland (D66) kondigde aan dat de partijen zelf met een initiatiefvoorstel gaan komen voor een nieuw beleid.
Volgens Poland zijn de criteria voor deze initiatieven zodanig belastend dat het feitelijk onmogelijk is dat zich nog nieuwe kringloopwinkels in Dijk en Waard kunnen vestigen. Hij verwees naar de gemeente Hoorn waar kringloopwinkels juist worden toegestaan op bedrijventerreinen. „Wij vinden dat we met dit beleid teruggaan in de tijd.”
Stappen terug
Daniëlle Barhorst van coalitiepartij GroenLinks noemde het ontmoedigingsbeleid ’onacceptabel’. „Wij willen duidelijk beleid waarin we essentiële stappen zetten richting een circulaire economie. Met dit beleid zetten we juist stappen terug.”
Wethouder Fred Ruiten gaf aan niet optimistisch te zijn over het feit dat een nieuw initiatiefvoorstel tot meer mogelijkheden voor kringloopwinkels gaat leiden vanwege verschillende beperkingen. „De provincie heeft ook beleid.” Daarnaast gaf hij aan dat als kringloopwinkels op bedrijventerreinen kunnen komen dat dan andere winkels een beroep kunnen doen op het gelijkheidsbeginsel.
Dit was een van de redenen waarom de gemeente de afgelopen jaren een einde wilde maken aan de tijdelijke vestiging van kringloopwinkel Cyan op het industrieterrein Zandhorst. Voor deze kringloopwinkel duurde de zoektocht naar een nieuwe locatie te lang en dit leidde uiteindelijk tot het faillissement van Cyan.
De hele gemeenteraad schaarde zich achter het amendement van de drie partijen. Ook stemde de gemeenteraad voor een amendement van Lokaal Dijk en Waard waarin staat dat alle aanvragen voor windturbines, ongeacht de hoogte hiervan, langs de gemeenteraad moeten. Het college had voorgesteld om dit alleen te doen voor windturbines die hoger zijn dan vijftien meter, maar dit ging de gemeenteraad niet ver genoeg.