RADIO: voorlopig geen compensatie Trefpunt etc. vanuit Heilooër raad

Looncompensatie voor Trefpunt, bieb en muziekschool sneuvelt voorlopig na manoeuvre in gemeenteraad

De gemeenteraad tijdens waarschijlijk de laatste vergadering in de oude raadszaal uit 1927. De volgende zal plaatsvinden in het nieuwe gebouw aan de Stationsweg.

’Wat in zichzelf verdeeld is, zal niet bestaan’, staat op een marmeren plakkaat in de entree van het oude gemeentehuis van Heiloo. Maandagavond, op de allerlaatste vergadering na 96 jaar in het pand, leek de gemeenteraad het wijze advies niet te hebben gezien.

De medewerkers van het Trefpunt, de bibliotheek en de muziekschool in Heiloo krijgen voorlopig geen extra looncompensatie. Een meerderheid van de raad stemde in met de compensatie, maar daarna kwam er geen akkoord op het inpassen van de benodigde 130.000 euro in de begroting.

.
Die extra compensatie leidde tot een voor Heiloose begrippen heftig debat. Heiloo-2000, PvdA, GBH, CDA en Heiloo Lokaal wilden 132.000 euro uit de reserves halen om de subsidies zo bij te stellen, dat de drie hun personeel konden compenseren voor de prijsstijgingen van de afgelopen tijd, bovenop de 3,1 procent die Heiloo standaard geeft.

De drie krijgen, net als veel andere stichtingen en verenigingen, minder subsidie dan ze hadden aangevraagd. Bijna allemaal hebben ze last van gestegen kosten en bij elkaar kwamen al die aanvragen uit boven het bedrag dat de gemeente voor subsidies heeft ingeschaald. Dus krijgen ze niet de volle mep.

Niet eerlijk, vond Michel Engelsman van Heiloo-2000. „We vinden het principieel onjuist dat loonstijgingen gebruikt worden voor ombuig-operaties.” En het moet snel, niet wachten op al die gesprekken, vonden de vijf partijen. „Als we het nu niet doen, moeten er mensen bij die organisaties ontslagen worden”, zei Annemarieke Nierop van de PvdA. „We moeten nu duidelijkheid geven.” Ze wilden de benodigde 132.000 euro eenmalig voor 2024 uit de reserves halen.

Wethouder Antoine Tromp was niet blij met het voorstel. „Als je de bibliotheek, het Trefpunt en de muziek- en dansschool die compensatie geeft, moet je ook andere partijen op dezelfde manier behandelen. Als je dat structureel wilt doen, kost dat 165.000 euro per jaar en daar zien we als college niet de ruimte voor. En je kunt niet eenmalig een bedrag uit de reserves halen om structurele loonsverhogingen te vergoeden.” Want het volgende jaar vervalt die eenmalige bijdrage uiteraard.

Ook VVD en D66 zagen het zo. „Dit is een dikke middelvinger naar de mensen van bijvoorbeeld De Beun en Het Baafje, die we niets geven”, vond Sybren van Dokkum van D66. „Je geeft geld uit dat nog niet binnen is en legt de rekening bij de inwoners.”

De andere vijf partijen zetten het voorstel echter door en het werd aangenomen. Maar toen alle begrotingswijzigingen samen in stemming werden gebracht, stemden VVD en D66 tegen . „Het legt te veel beslag op geld dat we voor andere dingen nodig hebben”, verklaarde René van Splunteren van de VVD. Maar GBH en PdvA stemden ook tegen de begrotingswijzigingen. En dus ook tegen hun eigen voorstel om de drie meer subsidie te geven.

En daarmee zadelde de raad het college met een probleem op. „Nu is de begroting niet op orde en is er geen goedkeuring voor extra uitgaven”, legde financieel wethouder Rob Opdam uit. „We hebben een probleem met de rechtmatigheid en zullen met de accountant in discussie moeten. We zijn, zacht gezegd, not amused.”

Wellicht komt er nu voor oudjaar nog een extra vergadering waarin het wordt rechtgezet. En lopen de raadsleden dan toch nog één keer langs het marmeren plakkaat.