RADIO warmtenet gemeentehuis

Het gemeentehuis van Dijk en Waard gaat van het gas af en krijgt een aansluiting op het warmtenet van HVC. Daarmee zal de gemeente naar verwachting 127 ton aan CO2 uitstoot per jaar besparen. De warmte komt van de bio-energiecentrale in Alkmaar. Waar gestookt wordt met afvalhout dat niet meer hergebruikt of gerecycled kan worden. Het gemeentehuis in Heerhugowaard heeft al energielabel A, maar er wordt toch nog gekenen naar extra isolatie en meer zonnepanelen.

 

 

„We zijn trots dat we dit jaar ook het gemeentehuis aansluiten op het warmtenet regio Alkmaar”, zegt Robert Crabbendam, manager gebiedsontwikkeling van HVC. „Hiermee helpen we de gemeente Dijk en Waard hun vastgoed te verduurzamen.”

Het gemeentehuis heeft nu al energielabel A. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Zo denkt de wethouder aan het beter isoleren van de daken. Ook wordt onderzocht of er nog meer zonnepanelen op het dak kunnen. Voor koeling van het gebouw gebruikt de gemeente een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag, red.).

Het college van Dijk en Waard heeft deze week ook de transitievisie warmte geactualiseerd. Hierin staat wat de kansen zijn voor de woningen in de verschillende wijken in de gemeente om van het gas af te kunnen.

Warmtepompen
In Dijk en Waard zijn 4868 woningen op een warmtenet en als het aan de gemeente ligt, zullen daar de komende jaren nog veel woningen bij komen. Al kunnen huiseigenaren zelf bepalen of ze wel of niet willen aansluiten op een warmtenet. Ook de installatie van warmtepompen is bijvoorbeeld een optie.

In 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn. En dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ook al omdat er een gebrek is aan installateurs en aannemers. De komende jaren zullen er wijkuitvoeringsplannen worden opgesteld voor de wijken Oostertocht, Oosterdel, Stationsgebied, Oudkarspel-Zuid en Stad van de Zon. Voor deze wijkgerichte uitvoering is per jaar 80 mille beschikbaar.

Warmtenetten worden vooral als oplossing gezien voor wijken met een hoge bouwdichtheid en oudere woningen. Ook al omdat een volledig elektrische oplossing bij oudere woningen over het algemeen heel duur is omdat de huizen dan beter geïsoleerd moeten worden. Om een warmtenet financieel haalbaar te maken is het nodig dat een groot deel van de particuliere woningeigenaren in een wijk overgaat naar het warmtenet.