RADIO waterzuivering biogas

De rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Warmenhuizen krijgt een centrale slibvergister met groengasinstallatie. Daarmee kan groen gas gemaakt worden dat kan worden gebruikt als energiebron. Per jaar moet dat 2,3 miljoen kubieke meter gas opleveren. De installatie zal tussen de 40 en 45 miljoen euro kosten en moet 25 jaar mee gaan. De verwachting is dat de investering binnen 15 jaar is terugverdient.

 

produceren. Dat gebeurt door zuiveringsslib, afkomstig uit rioolwater, te vergisten. Door CO2 uit biogas te halen ontstaat groen gas, dat kan worden gebruikt als energiebron.

 

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil die op het terrein laten bouwen.
De realisatie kost naar schatting tussen de 40 en 45 miljoen euro en moet waarschijnlijk in 2025 gestalte krijgen. Het waterschap voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal verwacht de investering binnen veertien jaar terug te hebben verdiend.

Lees ook: Werk zat bij het waterschap, dat structureel 25 vacatures heeft. ’Omdat ons takenpakket steeds uitdagender wordt, groeien we. Er komen jaarlijks fte’s bij’

De slibvergister en groengasinstallatie moeten een kwart eeuw meegaan en per jaar 2,3 miljoen kubieke meter biogas produceren. Dat gebeurt door zuiveringsslib, afkomstig uit rioolwater, te vergisten. Door CO2 uit biogas te halen ontstaat groen gas, dat kan worden gebruikt als energiebron.

Ontwerp
Het algemeen bestuur van HHNK heeft eerder vier miljoen euro op tafel gelegd als krediet ter voorbereiding van de bouwplannen op Geestmerambacht. Met dat geld kan na aanbesteding het ontwerp worden gemaakt en kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

Het hoofdkantoor van het waterschap in Heerhugowaard.
Het hoofdkantoor van het waterschap in Heerhugowaard.
© Foto HHNK

Vijf van de vijftien waterzuiveringen hebben al een –kleiner formaat– vergistingsinstallatie. Ook het slib afkomstig van vier andere Noord-Hollandse rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt daar aangevoerd en omgezet in biogas.

Lees ook: Waterzuivering Geestmerambacht bestaat vijftig jaar: ’Wanneer iemand de wc doorspoelt, is dat water binnen een dag bij ons’

In Warmenhuizen moet in de nabije toekomst het slib van de resterende zes zuiveringen worden vergist: naast Geestmerambacht wordt dat van Wervershoof, Katwoude, Wieringen, Wieringermeer, De Stolpen en Ursem er straks per vrachtwagen afgeleverd.

HHNK houdt na droging jaarlijks 100 miljoen kilo slib over. Nu wordt 55 procent vergist, goed voor een miljoen kubieke meter biogas. Met de komst van de vergister en groengasinstallatie in Warmenhuizen wordt 100 procent mogelijk.

Nu wordt zuiveringsslib verwerkt tot verbrandingskorrels bij de slibdrooginstallatie in Beverwijk. Deze ’fabriek’ moet in 2025 sluiten.
Nu wordt zuiveringsslib verwerkt tot verbrandingskorrels bij de slibdrooginstallatie in Beverwijk. Deze ’fabriek’ moet in 2025 sluiten.
© Archieffoto Ronald Goedheer

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wordt door het waterschap bovendien 7,5 miljoen euro gestoken in groengasinstallaties bij de zuiveringen in Den Helder en Zaandam-Oost. Daarbij wordt op 1,6 miljoen subsidie gerekend. In Beverwijk is vorig jaar zo’n installatie in gebruik genomen.

Windmolens
HHNK heeft verder het plan opgevat om bij twee waterzuiveringen windmolens te plaatsen. Het gaat om Geestmerambacht en Wervershoof. Met deze projecten is naar verwachting 24 miljoen gemoeid, voor de voorbereiding is een half miljoen beschikbaar gesteld.