RADIOBERICHT AZ

AZ heeft in de Conference League de groepswinst gepakt. De Alkmaardershebben thuis met 2-1 gewonnen van het Oekraïnse Dnipro. AZ domineerde in de beginfase en kwam na negen minuten spelen op. De koploper van Oekraïne kwam vijf minuten voor rust op gelijke hoogte met AZ, dat na de rust aanmerkelijk minder sterk speelde. Halverwege de tweede helft zat de wedstrijd zelfs muurvast en leken beiden ploegen het wel te geloven. Vier minuten voor tijd was het toch AZ dat scoorde en daarmee niet alleen de wedstrijd won, maar ook de groepswinst pakte.

Een afstandsschot leverde de Oekraïnse ploeg  de gelijkmaker op. Sam Beukema had de voorsprong moeten verdubbelen, maar stuitte met een kopbal op de keeper en in de rebound raakte hij de paal. De koploper van Oekraïne kwam vijf minuten voor rust op gelijke hoogte. Dovbyk frommelde een voorzet vanaf de linkerkant binnen en tekende voor de verdiende gelijkmaker.

Na de pauze oogde AZ slapper dan Dnipro, dat zich bij winst zou verzekeren van de groepswinst. De bezoekers kregen de beter kansen. Dnipro werd aantal keren in het zadel geholpen door defensief geschutter bij de Alkmaarders, maar telkens kon de ploeg van trainer Pascal Jansen opgelucht ademhalen.

Tekst loopt door onder de video.

Play Video
AZ-trainer Pascal Jansen: “De goal die we incasseren is een enorme domper” – NH Sport / Stephan Brandhorst

Supersub Pavlidis
Zowel AZ als Dnipro maakte weinig aanspraak op de overwinning. Halverwege de tweede helft zat de wedstrijd muurvast en leken allebei de ploegen het wel te geloven. Waar het duel als een nachtkaars uit leek te gaan, stond Vangelis Pavlidis vier minuten voor tijd vogelvrij. De Griekse spits kopte AZ uit een voorzet van Yukinari Sugawara weer op voorsprong. Dnipro was nog heel dicht bij de gelijkmaker. Hobie Verhulst reageerde attent op een verkeerde kopbal van Riechedly Bazoer, die de bal bijna achter zijn eigen doelman kopte.

Dankzij de overwinning pakt AZ de groepswinst in de Conference League. Daardoor slaat het één ronde over in de knock-outfase en stroomt het in maart pas weer in bij de laatste zestien op het derde niveau in Europa.