RADIOBERICHT dakloze jongeren

Het aantal dakloze jongeren in Alkmaar is vorig jaar, net als het jaar dáárvoor, opnieuw gestegen. 150 mensen onder de 26 jaar deden in 2020 een beroep op de daklozenopvang. In september vorig jaar werd in Alkmaar een aparte inloopvoorziening voor dakloze jongeren geopend met de gedachte dat met een aparte opvang beter op de behoeften van dakloze jongeren kan worden ingespeeld. De toename van het aantal dak- en thuisloze jongeren is een landelijke trend. 

Net als in veel andere gemeenten wordt veel gedaan aan preventie en ’vroegsignalering’. Onder anderen via woningcorporaties, maatschappelijk werk, GGZ en politie komen signalen binnen dat iemand zijn of haar woning dreigt kwijt te raken. Vervolgens worden hulpverleners ingeschakeld om dakloosheid te voorkomen.

Woningmarkt

Bij dak- of thuisloze jongeren is meestal sprake van een ’meervoudige problematiek’, bijvoorbeeld verslavingsproblemen in combinatie met psychische klachten. Met projecten waarbij zelfstandig wonen wordt gecombineerd met begeleiding wordt geprobeerd jongeren weer te laten deelnemen aan de maatschappij. Maar dat stuit vaak op krapte op de woningmarkt. Woonruimte om naar door te stromen is vaak niet voor handen.

Alkmaar is een van de veertien gemeenten in het land waar bij wijze van proef vijf dakloze jongeren zijn geselecteerd op wie een specifiek actieprogramma in combinatie met woonruimte wordt gericht.

In april vorig jaar startte verder ook het Team 16+, een samenwerkingsverband van ’jongerenregisseurs’. Het team probeert jongeren met een meervoudige problematiek te begeleiden naar de juist hulp en zorg. Vooral als deze jongeren 18 jaar zijn geworden verandert er veel. De wettelijke jeugdzorg is voorbij, ze zijn dan aangewezen op de Wmo, de voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de praktijk blijkt dat veel van die jongeren bij die overgang aan de zwerf gaan en uit het gezichtsveld van de hulpverlening raken.

I

Bijzondere leefwijze

De maatschappelijke opvang in Alkmaar heeft voor een kleine groep mensen geen passend aanbod. ’Zeer zorgwekkende zorgmijders’ is de term in hulpverlenersland. Deze mensen hebben een speciale woonvorm nodig voor hun ’bijzondere leefwijze’, meldt de gemeente Alkmaar in de tussentijdse rapportage. Daarmee is niet alleen begeleiding naar zorg mogelijk, maar worden tegelijk overlast- en veiligheidsproblemen voorkomen. Voor Alkmaar zijn zes van die plekken nodig, maar waar die moeten komen is nog niet bekend. Komend jaar wordt hiervoor een locatiestudie verricht.