Radiobericht De Geus, graag uitwerken

noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210908_13607518

 

De gemeente Langedijk moet sportcentrum De Geus tienduizend euro terugbetalen, zo oordeelt de Raad van State. De gemeente greep drie jaar  geleden in toen de brandmeldinstallatie uitviel en stelde via bestuursdwang en zonder overleg brandwachten aan. En daarmee kreeg De Geus geen kans om voor een andere oplossing te kiezen. Een bestuursrechter oordeelde eerder nog in het voordeel van de gemeente

De brandwachten bleven tot 13 december rondhangen en dronken volgens De Geus vooral koffie en zweetten die er in de sauna weer uit.
De brandwachten bleven tot 13 december rondhangen en dronken volgens De Geus vooral koffie en zweetten die er in de sauna weer uit.
© Foto ANP

Jan van Ommen
Vandaag om 06:10
BROEK OP LANGEDIJK
De gemeente Langedijk had Sportinstituut De Geus drie jaar geleden meer tijd kunnen en moeten geven om zelf aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen na het uitvallen van de brandmeldinstallatie.
In ieder geval hadden burgemeester en wethouders op 7 december 2018 niet direct en zonder overleg met De Geus bestuursdwang mogen toepassen, zo concludeert ’s lands hoogste bestuursrechter in een einduitspraak.

De Raad van State veegt daarmee in hoger beroep een uitspraak van de Haarlemse bestuursrechter van tafel. Die vond dat Langedijk wel recht had om zelf onmiddellijk in te grijpen en zonder afstemming met De Geus twee brandwachten aan te stellen. Later stuurde B&W van de gemeente Langedijk De Geus een bestuursdwangrekening van 10.000 euro.

Veiligheidsrisico
Die zal de gemeente nu terug moeten betalen aan De Geus. Al met al vindt de Raad dat De Geus na het uitvallen van de brandmeldinstallatie op 4 december er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat er voor de sporters en andere bezoekers een groot veiligheidsrisico zou ontstaan.

De Geus was in de ochtend van 7 december al van plan zelf maatregelen te nemen die het bedrijf zeker minder geld zou hebben gekost. Maar daar kreeg hij de kans niet voor, omdat de gemeente zonder overleg zelf brandwachten aanstelde. En die kans had De Geus wel moeten krijgen, aldus de hoogste bestuursrechter. De brandwachten bleven tot 13 december rondhangen en dronken volgens De Geus vooral koffie en zweetten die er in de sauna weer uit.