RADIOBERICHT Makelaars

Een sanering van het aantal makelaars in de regio lijkt op handen.  Door het beperkte aanbod hebben een aantal kleinere kantoren soms helemaal niets te bieden en kunnen dus niets verkopen. Maar ook grotere kantoren hebben het moeilijk en worstelen met de kosten. De verwachting is dat dit bij de betreffende kantoren ontslagen en faillissementen gaat opleveren. De NVM durft er geen voorspelling over te doen.

 

in de etalages van kleinere kantoren staat soms niet meer dan één woning te koop. Een enkeling biedt helemaal niets. De sites van de grotere makelaars vertonen meer plaatjes van te koop staande huizen, maar omgerekend naar het aantal filialen dat ze hebben is ook hier schraalhans meester.

Pijn
„De makelaarskantoren zijn winkels zonder goederen. Het gaat niet echt goed”, zegt Van de Leygraaf. „We zien de pijn in het hele land.” Hij verwacht dat er op den duur ontslagen zullen vallen. „Kantoren zullen in de kosten gaan snijden.” Het kantoor van Van de Leygraaf doet veel in nieuwbouw. „Grote kantoren die geen nieuwbouw doen hebben het ook lastig.”

Zörner zegt dat hij heel actief is in de acquisitie van nieuwe appartementen en grondgebonden woningen, hoewel die laatste schaars zijn. Met name in de zes zuidelijk gelegen kantoren, waar Vlieg niet van oudsher al zit, is Zörner druk met het binnenhalen van nieuwbouw. „Hier in de omgeving van Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard en Schagen zijn we sterk. In Zaandam mag er best meer nieuwbouw bij.”

Maar niet alle makelaars kunnen zich nu ineens gaan storten op nieuwbouw. Ook in de nieuwbouw is de spoeling dun, want er wordt veel te weinig gebouwd.

Missen
Zörner zegt dat het gros van de makelaarskantoren klein is (drie man of minder). Hij en Van de Leygraaf verwachten dat veel van die kleine kantoren het heel moeilijk gaan krijgen. „Een gemiddeld kantoor in Alkmaar leeft van de verkoop van één woning per week. De kleinere kunnen het zich niet veroorloven om op vakantie te gaan. Een belletje of mailtje missen is het verschil tussen brood op de plank of geen brood op de plank. Het is alles of niets. Die verhalen heb ik wel gehoord. Met name in Alkmaar is de concurrentie groot.”

Zörner denkt dat straks een vijfde van alle kantoren weg is. Aan de andere kant denkt hij dat een klein kantoor het heel lang kan uitzingen. „Die begint met het ontslaan van de binnendienst en als hij dan op z’n zolderkamer gaat makelaren dan heeft hij weinig kosten. Ze zijn vaak gered met een of twee transacties. Dan is de elektriciteit weer betaald, de NVM en Funda.”

Kruijff Makelaardij in Egmond houdt volgens Raymond de Waard, assistent makelaar, de kosten laag. De inkomsten komen uit het maken van taxaties. „Wij doen veel taxaties, ook in Heerhugowaard.”

Pijplijn
De kleinere Alkmaarse makelaars Ad Rood en Gerard Vel gaan niet mee met Van de Leygraaf en Zörner. Zij zeggen dat ze het juist ontzettend druk hebben. Beiden hebben nog wat in de pijplijn zitten. „Ik ga gewoon op vakantie als ik dat wil. Mis ik een pand dan komt er wel weer wat anders”, zegt Vel. „Ik denk dat grotere kantoren het meer voelen.” Rood: „Ik heb een goede klantenkring opgebouwd. In de jaren tachtig donderde de markt ook in elkaar. Na regen komt altijd weer zonneschijn.”

Rood zit in het duurdere segment. Door de gestegen huizenprijzen verdienen makelaars meer per verkocht huis. Maar de courtage die makelaars rekenen kan volgens Van de Leygraaf en Zörner het gemis aan inkomsten niet goed maken. Zörner: „Het omloopvolume is veel belangrijker voor ons makelaars.”

Vertrouwen
Makelaarsvereniging NVM durft geen zinnig woord te zeggen over de toekomst.

„Het is lastig in te schatten omdat de huidige marktomstandigheden vrij recent zijn ingezet. Tijdens de vorige crisis was de verwachting dat het aantal makelaars en leden zou teruglopen. Dit heeft zich destijds echter niet voorgedaan. Daarom willen we nu ook niet vooruitlopen op de toekomst en speculeren hoe die er mogelijk uit zou kunnen zien”, aldus een woordvoerder.

Van de Leygraaf ziet straks nog meer ondernemers in de problemen komen. „Er zit een hele keten achter de aan- en verkoop van woningen. ,,Iedereen’ leeft ervan: notarissen, woninginrichters, monteurs, pakketleveranciers, hypotheekadviseurs, aannemers. Het vertrouwen gaat eraan, dat doet zeer.”