RADIOBERICHT veilig thuis (graag uitwerken)

Als Veilig Thuis in Alkmaar te maken krijgt met een financieel tekort door een stijging van de instroomcijfers, dan draait GGD Hollands Noorden hiervoor op. Die garantie heeft de gezondheidsdienst voor maximaal een jaar verstrekt. Veilig thuis is het regionaal meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling en is sinds 2015 actief. Eerder moest het meldpunt met alle zeventien deelnemende gemeenten om tafel, maar sinds de regeling met de GGD is er een vaste  verdeelsleutel.

De dienst wil sowieso een buffer van minimaal 670.000 euro overhouden voor het afdekken van andere tegenvallers.Blijkt de algemene reservepot niet toereikend, dan zal alsnog een extra beroep op gemeenten worden gedaan voor een aanvullende bijdrage. Mocht het aantal meldingen (inclusief onderzoeken) en adviezen blijvend toenemen, dan zullen de zeventien gemeenten sowieso structureel moeten bijspringen. Die principeafspraak is gemaakt, nu Veilig Thuis per 1 januari 2022 onder de gemeenschappelijke GGD-regeling valt.

Tot voor kort waren voor uitvoering van de taken van het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling afzonderlijke dienstverlenende overeenkomsten met de gemeenten afgesloten. Nu moeten zij de kosten, volgens een verdeelsleutel naar inwonertal, gezamenlijk ophoesten.

Incidenten

Veilig Thuis is sinds 2015 actief en wordt vaak ingeschakeld. In de eerste helft van 2021 zijn 2015 incidenten gemeld en 2105 adviezen verstrekt, voor het hele jaar zijn die cijfers nog niet bekend. Heel 2020 waren dat er respectievelijk 4446 en 4809.

Het meldpunt heeft zo’n 110 medewerkers en jaarbudget van bijna negen miljoen euro. Omdat de instroom moeilijk te voorspellen is en in de praktijk soms flink schommelt, kan van tevoren nooit precies worden beraamd of dat voldoende is.