Rechter melkveehouder

FOUTE FOTO

 

Nieuw oordeel gemeente over in-/uitrit bij melkboerderij
Trillingen en scheuren in boerderij

Schermerhorn

Gemeente Alkmaar moet een aanvraag van een melkveehouder voor een nieuwe toerit opnieuw beoordelen. De rechter oordeelde dat de boer uit Schermerhorn onterecht een afwijzing heeft gekregen. Ook moet de gemeente opnieuw kijken naar een opgelegde dwangsom. De melkveehouder moet 5.000 euro betalen als hij zijn zelfgemaakte dam voor zijn toerit niet weghaalt.

 

 

moet  de eerder afgewezen aanvraag van een melkveehouder uit Schermerhorn voor een nieuwe in-/uitrit bij zijn bedrijf aan de Oostmijzerdijk nogmaals beoordelen. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem beslist.

Ook moet de gemeente opnieuw kijken naar een last onder dwangsom van vijfduizend euro. Die kreeg de agrarische ondernemer eerder opgelegd, omdat hij op eigen houtje een dam heeft aangelegd als toegangspad naar zijn boerderij. De dwangsom dreigt, als hij de dam niet afbreekt.

Onterecht

De boer vocht de geweigerde vergunning en waarschuwing aan, omdat hij beide onterecht vindt. Er ontstaan trillingen en scheuren in zijn huis, doordat zware vrachtwagens vlak langs zijn woning rijden om melk op te halen of veevoer te brengen. Dat wil hij met de ingrepen veranderen.

De gemeente hield tot dusverre vast aan haar besluit, want het gebied waar de nieuwe in-/uitrit moet komen is vogelweidegebied. Verstorende bouwactiviteiten zijn hier onwenselijk en zelfs verboden.

Volgens de melkveehouder blijkt uit tellingen van de provincie dat op de grond waar de weg moet komen geen weidevogels meer zijn. De provincie wil agrariërs in dat deel van de Mijzenpolder juist ruim baan geven en aan de andere kant weidevogels een plek gunnen.

Verzuimd

De rechter stelt dat de gemeente Alkmaar alleen op het ingediende plan een beslissing heeft genomen en heeft verzuimd de boer erop te wijzen dat hij eventueel ook een aanvraag voor een vergunning voor strijdig gebruik van de grond had kunnen indienen.

Le
Puur om die reden moet de aanvraag al opnieuw in behandeling worden genomen. De dwangsom wordt bevroren, totdat er uitsluitsel is over de vraag of de melkveehouder wel of niet een nieuwe in-/uitrit en toegangspad mag aanleggen.

De bestuursrechter bepaalde, als gevolg van het verzuim, bovendien dat de gemeente moet opdraaien voor bijna 2900 euro aan proceskosten.