Huisartsen en verloskundigen in de regio’s Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland gaan nauwer samenwerken om de geboortezorg te optimaliseren. Voorheen waren er al wel afspraken tussen praktijken, maar een regionaal protocol zal de samenwerking in de hele geboortezorgketen efficiënter en effectiever maken.
Tijdens zwangerschappen bellen verloskundigen en huisartsen veelvuldig heen en weer om de zorg goed af te stemmen. Dat kost veel tijd en het komt regelmatig voor dat iemand niet beschikbaar. De koppen werden in de beide regio’s bij elkaar gestoken, en zo is gekomen tot afspraken over het delen van informatie en de taakverdeling rond relevante gebeurtenissen, en medische en psychosociale zaken. Denk hierbij aan overdracht bij de start van de zwangerschap, medicatievoorschriften, laboratoriumuitslagen en het baringsverslag.
Er is ook gekeken of verloskundigen taken van huisartsen en de huisartsenpost kunnen overnemen. Afgesproken is dat zij de tests doen om vast te stellen of een zwangere vrouw een urineweginfectie heeft. De klachten van een blaasontsteking lijken nog wel eens op vroegtijdige weeën. Valt de test positief uit, dan wordt zij door de huisarts behandeld.
Alwine Ages, verloskundige bij Partners in Verloskunde: “Door deze samenwerkingsafspraken kunnen wij meer tijd aan de zwangere besteden. De lijnen worden korter, waardoor afstemming over bijvoorbeeld medicatie of doorverwijzen soepeler verloopt. Bezoek door een zwangere aan de huisartsenpost is niet meer nodig als het gaat om het uitsluiten van een urineweginfectie. Het proces heeft ook gezorgd voor betere kennis van elkaars expertise.”
Het protocol is tot stand gekomen door een werkgroep van HONK, HKN en EVON met ondersteuning van ZONH. Het project is mogelijk gemaakt door de inzet van Versterking Eerstelijnsgelden (Coöperatie VGZ). (foto: Mart Production)