Sancties tegen Rusland vertragen bouw Campus de Hoef en verhogen kosten

Door de oorlog in Oekraïne ontstaat opnieuw vertraging bij de bouw van scholencomplex Campus de Hoef in Alkmaar. En de kosten worden 700.000 euro hoger geraamd dan de 10 miljoen waarvoor het wordt gebouwd. Er zou met Siberisch larikshout worden gebouwd, maar vanwege de sancties is een alternatief nodig, en dat zal duurder uitpakken. In de gemeenteraad wordt betwijfeld of de kosten echt wel zoveel hoger moeten worden. Wethouder Nieuwenhuizen heeft toegezegd nader onderzoek te doen.

 

Zeven ton extra nodig voor scholencomplex Campus de Hoef. Door oorlog in Oekraïne is Siberisch hout niet te krijgen

Er moet zeven ton extra komen voor het afbouwen van scholencomplex Campus de Hoef door de oorlog in Oekraïne. Alkmaar heeft voor een ander type hout moeten kiezen, omdat het gewilde Siberische larikshout niet beschikbaar is. Door het gebruik van een ander type hout voor de buitengevel wordt het scholencomplex duurder dan dan aanvankelijk gepland. Door Europese sancties tegen Rusland is het Siberische larikshout niet te krijgen.

Op het scholencomplex worden meerdere basisscholen, waaronder de Nicolaas Beetsschool en de Driemaster, onderwijsvoorziening de Trimaran en verschillende kinderdagverblijven straks gehuisvest. Het project van ruim tien miljoen euro zou – na eerdere vertragingen – deze maand af zijn. Dat wordt komend najaar.

Niet iedereen in de politiek is meteen overtuigd door de nieuwe houtkeuze en vraagt zich af waarom het duurder is. Rob Haverlag van BAS benadrukt dat BAS meerdere mensen uit de bouw in de gelederen heeft en ze plaatsen vraagtekens bij de extra kosten. „De materiaalkosten zijn echt wel iets gedaald sinds einde corona. Er is weer volop voorraad hoor”, zegt Haverlag.

Mede om die reden wil Frits Jonk van het CDA meer inzicht in de raming van kosten. Die volgen, volgens wethouder Jasper Nieuwenhuizen van Alkmaar.

Campus de Hoef is een project met een lange voorgeschiedenis van gerollebol. De omgeving was eerst helemaal niet blij om in de schaduw van het nieuwe complex te wonen. Na lang overleg en juridisch gedreig werd de vrede gevonden.

En toch is Simone Meijen van D66 trots op het project en de ’participatie.’