Voeding is enorm belangrijk voor iedereen. Voeding zorgt ervoor dat je op een goede manier je dag door kunt komen en daarom kan ook niemand om voeding heen. De voeding die je tot je neemt geeft je niet alleen energie om de dag door te komen, maar is ook van grote invloed op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je consistent gezonde voeding tot je neemt, garandeer je jezelf van een optimale weerstand en immuunsysteem. Het grootste nadeel van gezond eten is dat het vaak meer tijd kost om te bereiden dan ongezond eten. Daarnaast wordt er in verband met tijdsgebrekken steeds vaker eten besteld en besteld eten is over het algemeen ongezonder dan eten dat je zelf klaarmaakt! Omdat consistent gezond eten behoorlijk lastig is, willen we je in deze blog enkele tips geven om gezonder te gaan eten!
Bewuster eten
Een heel groot deel van de ongezonde eetpatronen wordt veroorzaakt door een gebrek aan kennis van het voedsel dat op dagelijkse basis genuttigd wordt. Ondanks dat veel mensen bijvoorbeeld wel een gezond avondmaal op tafel zetten, krijgen ze met een lunch of een snackje tussendoor alsnog teveel ongezonde voedingsstoffen binnen. Je kunt bijvoorbeeld je eetpatroon in kaart brengen door een paar weken achter elkaar van alles dat je binnenkrijgt de voedingswaarden te noteren. Dit klinkt als een behoorlijke klus maar zal je écht helpen om inzicht te krijgen in wat je eet. Door een inzicht te krijgen in wat je daadwerkelijk eet, kun je je levensstijl hier ook op aanpassen. Een goed voorbeeld hierin zijn tussendoortjes. Deze worden genuttigd maar voegen vaak niet heel veel toe aan de benodigde voeding op een dag. Door met regelmaat de tussendoortjes te laten staan krijg je al snel enkele honderden calorieën per dag minder binnen!
Wat eten we vandaag?
De vraag wat eten we vandaag is een vraag die dagelijks door het hoofd van miljoenen Nederlanders spookt. Als je deze vraag voortaan áltijd beantwoord met een antwoord dat begint met iets gezonds, dan zul je al snel merken dat je hele andere keuzes zult maken in de supermarkt. De supermarkten zijn er zo op ingericht om jou zoveel mogelijk (onnodige) producten mee te nemen, maar hier moet je mee leren omgaan. Je kunt hier mee leren omgaan door bijvoorbeeld altijd een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat. Als je met jezelf afspreekt om daadwerkelijk enkel de producten aan te schaffen die op het boodschappenlijstje staan, zul je al snel merken dat je niet met onnodige producten thuiskomt. Als je bijvoorbeeld gepland hebt om vanavond nasi te eten, schrijf dan op je boodschappenlijstje wat je nodig hebt om deze nasi te maken. Door van te voren in kaart te brengen wat je precies nodig hebt, zul je ook veel minder snel in de verleiding komen om onnodige (ongezonde) producten te kopen. Als je zonder concreet doel in de supermarkt rondwandeld zul je ook veel eerder geneigd zijn om je te laten verleiden tot het kopen van onnodige producten.