“Ik liep al langer rond met vragen hierover. In Nederland zijn zo’n 30.000 spookwoningen en daar gebeurt van alles wat God verboden heeft.” Alkmaar kent ze ook, deze spookwoningen: huizen die lang leegstaan maar waar veel energie wordt verbruikt. Sterker nog, Alkmaar kent het hoogste percentage spookwoningen in de regio. “Je ziet steeds meer meldingen dat hier bijvoorbeeld drugslabs in zitten.”
Voor Willem Peters van de VVD was het reden genoeg om vragen te stellen aan het Alkmaarse college. “Ik woon zelf in de binnenstad en als ik mijn wandeling maak, zie ik er altijd wel één of twee; van die woningen waarvan je denkt: wat gebeurt hier? Nooit een licht aan, er gebeurt niks, wonen daar wel mensen?” Spookwoningen zijn huizen die langer dan een jaar leeg staan, niemand staat ingeschreven, maar waar de energiemeter onverklaarbaar doortikt. Of juist wel verklaarbaar: volgens de stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt zijn deze huizen veelal een uitvalsbasis voor criminele praktijken: van wietplantages op zolder tot een bordeel in de kelder. (tekst gaat verder onder foto)
Alkmaar telde vorig jaar 170 spookwoningen, die in totaal 0,3 procent van van alle woningen omvatten. De gemeentes rondom Alkmaar scoren zo’n 0,1 procent. Wat niet betekent dat in al die woningen ook illegale dingen worden gedaan, natuurlijk. Maar Peters denkt wel een verband te zien. “We hebben bijvoorbeeld veel aanslagen met explosieven gehad in Alkmaar, het wordt bijna gewoon. Is dat gerelateerd aan drugs en heeft het iets te maken met deze spookwoningen?”
De VVD’er wil dat het college een actievere rol gaat spelen in het bestrijden van illegale praktijken in spookwoningen. Eén manier is volgens Peters het heroverwegen van een leegstandverordening in Alkmaar, waarbij een huiseigenaar verplicht is om de gemeente te melden wanneer een huis langer dan zes maanden leegstaat. “Alkmaar heeft deze verordening niet. Als VVD’er ben ik niet direct voor, maar misschien kan het helpen bij illegale praktijken.” Daarnaast er zijn ook gemeenten die al wél een beleid hebben qua spookwoningen, “daar kan het college ook naar kijken.” Een antwoord op Peters vragen volgt waarschijnlijk begin september. (tekst gaat verder onder foto)
Zelf kun je een spookwoning in je eigen buurt herkennen doordat er bijvoorbeeld veel wisselende bezoekers of bewoners zijn, vertelt de politie. Ramen zijn soms afgeplakt, of het is druk op vreemde tijdstippen. Bij panden die worden gebruikt voor drugs zie je vaak dezelfde kenmerken. Maar hier ruiken buren soms een sterken hennepgeur, wat natuurlijk een sterke indicatie is, of klinkt er een zoemend geluid. “Wietplantages zijn al lang niet meer altijd te herkennen aan de ontbrekende sneeuw op het dak”, zegt de politie. “Doordat huizen nu beter geïsoleerd zijn.”
Bij het vermoeden van illegale activiteiten in de buurt is het advies om het met de wijkagent te bespreken, of dit eventueel anoniem te melden via 0800-0700.