Als je de dames voor het eerst ziet, is het misschien even schrikken. Plekken zonder veren, een beschadigde huid en een mager lijfje. Allemaal logisch, als je beseft dat de vijf nieuwe kippen van Stadboerderij de Hout uit de scharrelei-industrie komen en zijn gered van slacht. Hier, in hun nieuwe thuis, mogen ze oud worden. “Het is mooi om daar vandaag bij stil te staan.”
Vandaag is namelijk Oudere Dierendag, het iets minder bekende broertje van de reguliere Dierendag. Het initiatief hiervoor komt van het Comité Dierennoodhulp en deze donderdag viert de Stadsboerderij het voor de zevende keer. Samen met vijf kippen die het heeft gered van de slacht.
En dat terwijl de nieuwe diertjes nog helemaal niet oud zijn. “Maar na anderhalf jaar is een kip niet meer productief genoeg voor de scharreleieren-industrie”, laat Stadswerk weten. Dat is normaal het punt waarop kippen naar de slacht gaan. Via Red een Legkip haalde de beheerder de kippen naar Alkmaar, waar ze lekker kunnen scharrelen tot ze écht oud worden; vijf tot tien jaar. (tekst gaat verder onder foto)
“Momenteel zitten de kippen nog in een apart hok”, vertelt Rob Petersen van de Stadsboerderij. “Ze krijgen krachtvoer en kunnen zo wennen aan hun nieuwe omgeving.” Het is natuurlijk nogal een overgang; van een donkere plek bij elkaar gepropt zitten en gepik van collegakippen, naar een vrijere omgeving als de Stadsboerderij. “Op basis van hoe de kippen het doen, gaan we bepalen wanneer ze naar buiten mogen.” In totaal zal het volgens Petersen een week of drie, vier duren voordat de gehavende diertjes hun veren weer terug hebben en er gelukkiger uitzien.
Stadsboerderij de Hout haalt steeds meer dieren op deze manier naar de boerderij. “En hier ontvingen we ook een keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen’ voor. Om dit te mogen ontvangen is het belangrijk dat je met dit soort constructies werkt.”
Dieren redden van de slacht is zo’n constructie, maar dat kan ook via een opvanglocatie. De nieuwe volière op de Stadsboerderij zou nieuwe vogels krijgen uit de opvang, maar Stadswerk laat weten dat dit plan nog onzeker is. “We zijn nog aan het oriënteren: doen we het wel of niet? Dat heeft te maken met welke vogels erbij zouden passen en of die er wel zijn.”
De nieuwe dames mogen in ieder geval hun hele leven blijven, “en krijgen net als huisdieren, indien nodig, medische zorg om weer beter te worden.”