Stedelijk Museum Alkmaar probeert al jaren ‘een mooi kerkinterieur’ van de Alkmaarse schilder Emanuel de Witte te bemachtigen en dat lijkt nu echt te gaan lukken. Om de laatste 25.000 euro te vergaren startte het museum een week geleden met de verkoop van legpuzzels met een afbeelding van het schilderij, en nu al is ruim de helft binnen. “We hebben het natuurlijk nog niet, maar als dit lukt hebben we echt een lot uit de loterij.”
“In 2017 hebben we al eens een hele tentoonstelling aan Emanuel de Witte gewijd. Hij is in 1616 in Alkmaar geboren en getogen en wij laten graag schilders zien voor wie onze stad een belangrijke rol heeft gespeeld”, zegt museumconservator Christi Klinkert tegen mediapartner NH Nieuws.”Het bijzondere is dat wij nog geen enkel schilderij van hem in onze collectie hebben. Maar een schilderij van De Witte staat al heel lang op ons wensenlijstje.”
Er kwamen meerdere kansen voorbij, maar De Witte is volgens de museumconservator ‘niet zo’n constante schilder’. Het museum heeft meerdere keren werken bekeken, getwijfeld en vakgenoten geraadpleegd. “Sommige van zijn schilderijen zijn echt kneitergoed, andere niet meer dan een mooi plaatje. Maar met dit schilderij kunnen we echt trots zijn.”
Het schilderij – het interieur van een niet-bestaande kerk – is aan het museum te koop aangeboden door de huidige eigenaar. Die had het werk tijdens de expositie in 2017 in bruikleen gegeven. “We wachtten al die tijd op die éne klapper en dit is hem”, vertelt Klinkert vrolijk. “Het is echt een monumentaal schilderij. Het is groot, het is goed, het heeft een kerkinterieur, de juiste lichtval; dit is onze buitenkans.”
De prijs van het schilderij, dat al binnen is en in een apart zaaltje hangt, vertelt ze liever niet maar ‘het is een behoorlijk bedrag’. Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds hebben al geholpen met de aanbetaling. De laatste 25.000 euro wil het Stedelijk Museum met de verkoop van puzzels verzamelen. De teller gaat al richting de 14.000 euro.
“Op de puzzel kunnen mensen meteen zien waarom wij het zo graag willen hebben”, licht Klinkert toe. “Kijk hoe het zonlicht in zo’n kerk twinkelt. Op de zuilen, op de grond en in het raam. Dat kon De Witte echt ongelooflijk goed.”
“We hebben afgesproken dat we eind november de actie afsluiten”. Met de inzameling wordt het schilderij ‘een beetje van ons allemaal’, vindt Klinkert. “Als wij het kunnen kopen komt het in het beheer van gemeente Alkmaar en voorkomen we dat een stukje Alkmaarse geschiedenis in een privécollectie, wellicht buiten Nederland, terecht komt.” (foto: Stedelijk Museum Alkmaar)