Vlak voor het weekend heeft het kraanschip Thialf de ‘topside’ (bovenbouw red.) van het offshore transformatorplatform ‘Hollandse Kust’ op het ‘jacket (onderstel red.) geplaatst. Dat gebeurde zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Het onderstel staat al sinds vorig jaar stevig op de zeebodem verankerd. De grote stalen doos die er nu op is geplaatst is gebouwd in Antwerpen en weegt een slordige 3.600 ton.
Vanaf 2026 brengt netbeheerder TenneT via dit transformatorplatform duurzame windenergie aan land. Het platform fungeert daarbij als ‘stopcontact’ voor de nabijgelegen windmolens. Alle opgewekte energie kan dan door twee kabels aan land. Die zeekabels zijn al eerder dit jaar gelegd en komen via het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee aan land. Achter de duinen zijn ze aangesloten op de kabels die de stroom zo’n tien kilometer verderop langs de A9 in Beverwijk op het hoogspanningsnet van TenneT koppelen.
“Met deze kabels is ook de glasvezelverbinding gelegd waarmee straks alles op het onbemande platform vanaf land bestuurd kan worden. Binnenin de grote stalen doos bevinden zich onder andere de twee transformatoren die het spanningsniveau verhogen voor een efficiënt transport van de stroom naar land. Daarnaast hangt ook nog ruim 130 kilometer kabel in om alle systemen met elkaar te verbinden.”, zo laat construction manager Matthijs Knollenburg van de Nul Group weten.
Er zal volgens Knollenburg op korte termijn een hotelschip naast het platform worden gelegd: “Nadat die ‘jackup barge’ (een schip op poten, red.) zijn poten heeft uitgeschoven en als een plateau boven de golven hangt, wordt er een loopbrug tussen het schip en het platform gehangen. Een team van monteurs en technici zal dan de komende maanden zorgen voor de inbedrijfstelling van de installatie.”. Voor het eind van dit jaar moet het ‘stopcontact op zee’ klaar zijn. (hoofdfoto: Flying Focus)