Na succesvolle pilots in Heerhugowaard en Zeist gaan de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht op grote schaal slimme laadpalen plaatsen voor elektrische auto’s. Deze zomer zullen zo’n 1.000 laadpalen zijn geplaatst, met een uniek systeem dat het vermogen afstemt op het aanbod van zonne- en windenergie.
“Hiermee zetten we een grote stap in het elektrisch rijden en de energietransitie”, aldus Jeroen Olthof, gedeputeerde van Noord-Holland. “Want wie slim laadt, zorgt ervoor dat zonne- en windenergie beter worden benut. En je help er het overvolle elektriciteitsnet mee te ontlasten. Nergens in de wereld is slim laden al op deze schaal toegepast.”
In de drie provincies staan nu rond 10.000 publieke laadpalen met dubbele aansluiting die groene stroom leveren. De pilot in Heerhugowaard omvatte 24 slimme, publieke laadpalen. De plaatsing van honderden extra palen met variabel vermogen maakt elektrisch rijden nog groener. Bovendien verlaagt het de piekbelasting van het elektriciteitsnet én zal het de consument in de toekomst geld gaan schelen. Stroom is doorgaans goedkoper als er veel zonne- en/of windenergie wordt opgewekt en doel is dat gebruikers hier van gaan profiteren.
Voor wie vreest dat zijn of haar auto in een beperkte periode onvoldoende opgeladen wordt: de slim laden optie kan uitgeschakeld worden.