TAQA Energy startte op 1 juni het proces bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat om toestemming te krijgen voor een verhoging van de maximale gemiddelde reservoirdruk in Gasopslag Bergermeer. Groen licht nadert voor de verhoging van 133 bar naar 150 bar, want het ministerie stelt dat er voor deze aanvraag geen Milieu Effecten Reportage (MER) nodig is. Dit riep vragen op bij de SeniorenPartij Alkmaar.
Het ministerie EZK liet onafhankelijk onderzoeken of er risico’s zitten aan drukverhoging met 17 bar. Metingen, onderzoeken en modellen wezen uit dat er niet nog eens een MER hoefde te komen bovenop het eigen onderzoek en die van TAQA.
SPA meent dat de drukverhoging voor enige ongerustheid kan zorgen, gezien de gebeurtenissen met de gasopslag in de provincie Groningen, en wil graag van het college weten of er overleg geweest is met het Ministerie en TAQA. Ook wil de partij weten welke veiligheid- en milieugaranties het college de Alkmaarse samenleving kan bieden, bij het ontbreken van een MER.
Overigens heeft TAQA direct op 1 juni, ten behoeve van de transparantie, een bericht op de eigen website geplaatst over de aanvraagprocedure voor de drukverhoging. Daarin wordt gesteld dat de installatie was geconstrueerd voor een gemiddelde van 150 bar, ruim lager dan de 228 bar die het gasveld bij ontdekking had. Bijgevoegd was een ‘Aanmeldingsnotitie MER-beoordeling’ met onderzoeksresultaten die uitwijzen dat het seismisch risico “verwaarloosbaar” is en de bodemstijging in de omgeving hooguit 2 millimeter. Bovengronds zijn er volgens een tweede analyse verder ook geen belangrijke negatieve gevolgen.
Het energiebedrijf gaat nu dan echt de nodige vergunningen aanvragen. Daarna is het ministerie weer aan zet en zal het overleg voeren met alle betrokken partijen, inclusief gemeente Alkmaar. Een definitief oordeel laat nog wel eventjes op zich wachten. Alleen de bezwaarperiode na voorlopige goedkeuring duurt al wettelijk minimaal 26 weken.