De populaire Netflix-serie Undercover, met in de hoofdrol de welbekende Ferry Bouman, speelt zich niet voor niks af op een vakantiepark. De cijfers liegen er niet om. 68 procent van alle vermogensmisdrijven tussen 2016 en 2020 vond plaats op vakantieparken, blijkt uit onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). De parken blijken een aantrekkelijke verstopplek voor criminele taferelen. “Die voordeur moet echt weer dicht.”
Daarom heeft de provincie het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ingeschakeld. Het PVO biedt personeel en eigenaren van vakantieparken handvatten om de spreekwoordelijke deur gesloten te houden. Het platform verzorgt speciale trainingen, zodat medewerkers verdacht gedrag beter herkennen en signaleren. “Het gaat om alle lagen van de organisatie”, legt Josefien Hofstede van PVO uit. “Het is echt signalen leren herkennen en er bewust van zijn dat het kan gebeuren. En dat je wat wat kunt doen.”
Signalen van crimineel gedrag kunnen op het eerste oog onschuldig zijn. “Iemand is wel heel veel dozen in en uit aan het sjouwen,” geeft Hofstede als voorbeeld. “Dat hoeft niet meteen iets te betekenen, maar je kunt wel even extra opletten.” Ander verdacht gedrag: auto’s die ’s avonds laat het terrein op komen of lang blijven staan. Of een schoonmaker die erop staat om elke keer hetzelfde huisje schoon te maken. “Dan kun je je afvragen: hoezo wil jij dit?”
Wie de roosters maakt kan natuurlijk vrij eenvoudig voorkomen dat één schoonmaker steeds hetzelfde huisje doet. Er ligt dan ook een belangrijke taak bij managers en bij HR, vindt Hofstede. “Als iemand in dienst komt, moet je echt goed kijken: wie neem ik eigenlijk aan? Welke verantwoordelijkheden geef ik diegene?”
PVO noemt de cursus een ‘bewustwordingscursus’. Het gaat om het bieden van perspectief, benadrukt Hofstede. “We willen ondernemers helpen met veilig ondernemen.”