Met ruim 170 locaties, tien distributiecentra, duizenden vrijwilligers en wekelijks ruim honderdduizend geholpen mensen is de voedselbank niet meer weg te denken uit Nederland. De voedselhulp voor mensen met een kleine beurs bestaat inmiddels twintig jaar. Naar aanleiding van dat jubileum hebben oprichters Clara en Sjaak Sies een boek geschreven: ‘Van kruimels en brood’.
“We dachten een aantal gezinnen te kunnen helpen, en dat is een beetje mislukt”, aldus Clara Sies in een interview bij NPO Radio 1. Na het sluiten van hun kledingwinkel eind jaren tachtig, liepen de schulden van het Rotterdamse echtpaar hoog op. Ze kwamen in de bijstand terecht en rond 2000 werd het idee om mensen in dezelfde positie te helpen geboren. “Het is totaal uit de hand gelopen.”
En dat het jubileum een bijzonder moment is, vindt ook Carla van Hoorn-Danenberg. Ze is zelf twaalf jaar vrijwilliger bij Voedselbank Langedijk. De stichting bestaat inmiddels dertien jaar. “Toen ik bij de organisatie kwam was het allemaal niet gemakkelijk”, vertelt de budgetcoach, die bij de lokale Voedselbank ook intakegesprekken doet en in het bestuur zit. “Doordat de naamsbekendheid buiten de steden nog niet zo groot was, konden we moeilijker aan producten komen. Mensen willen eerst weten hoe het concept precies werkt en dat is ook niet gek. Nu krijgen we geregeld producten gedoneerd en daar zijn we heel blij mee. Maar we kunnen altijd voedsel gebruiken. Vooral de versproducten, behalve groenten, hebben we vaak een tekort aan.”
Carla hoopt dat er voor de voedselbank in de toekomst een nieuwe locatie komt. “De kledingbank zit op een andere verdieping in hetzelfde gebouw en met een nieuwe plek kunnen we bij elkaar zitten. Bovendien zou meer ruimte welkom zijn.” Want door de stijgende kosten heeft Voedselbank Langedijk in korte tijd bijna 25 procent meer klanten gekregen. “Het is mooi dat we wat voor de mensen kunnen betekenen, maar het beste zou zijn als de voedselbank niet nodig is.”