De Koos Alberts Awardshow in Heerhugowaard is zo populair, dat FG Live overvol dreigt te raken. Volgens de Heerhugowaardse poptempel heeft een winactie van Radio NL geleid tot tweeduizend mensen die kans willen maken op vier kaartjes. “Dat is een serieus issue, want wat gaan die mensen doen als ze geen kaartje winnen? Ze willen toch dit feest meebeleven.”
Veel mensen zullen het wel kennen: “Ik verscheurde je foto. Heb je brieven verbrand. In mijn hart moet ik huilen, maar ik doe nonchalant.’ Met deze hit uit 1984 werd volkszanger Koos Alberts in een klap een bekende Nederlander. En die plotselinge bekendheid was groot: met drie nummers stond de zanger in de top 10 van de Nationale Hitparade. Het leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. Koos Alberts, of zoals de burgerlijke stand zegt: Jacobus Johannes Krommenhoek, overleed vijf jaar geleden. Maar vergeten wordt hij niet. “Grappig dat je nu belt. Ik zit te wachten op de organisator om nog even de puntjes op de i te zetten”, vertelt Jos Baltus van FG Live. Zondag 17 december staan de Koos Alberts Awards op de planning. Een ode aan de Nederlandstalige muziek én die oud-Pancrasser volkszanger. “In samenwerking met de organisatie van de awards en Radio NL presenteren we deze middag in Heerhugowaard. De zaal gaat bomvol zitten met fans, het wordt onwijs leuk.”
Als eigenaar van een boekingskantoor komt Baltus geregeld in contact met bekende artiesten, maar oud-Pancrasser Koos Alberts zal hij niet snel vergeten. “We boekten Koos altijd bij feestavonden. Samen met zijn vrouw Joke was hij dan van de partij, zulke lieve mensen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar artiesten van nu hebben vaak een attitude, een bepaalde houding. Maar Koos was zeker niet zo. Hij had geen boekingskantoor, geen management en ook geen wensenlijstje voor bepaald eten of drinken. Koos is altijd zichzelf gebleven. Zeker de laatste jaren had hij bijvoorbeeld ook maar een optreden per avond. Dan kon hij altijd nog even blijven. Koos was er altijd voor zijn fans en ging dan ook met iedereen op de foto.”
De van oorsprong Jordanees kwam in 1971 samen met zijn vrouw en kinderen naar Sint Pancras. Hij begon een snackbar. Annelies Kloosterboer is de latere volkszanger geregeld tegengekomen. “Hij voetbalde in het eerste team van Vrone en zijn vrouw volleybalde goed. Ze waren redelijk bekend hier in het dorp.” Kloosterboer kan zich nog goed herinneren dat Koos voor een feestje van het Korps Burgerplicht van de Alkmaarse brandweer ging optreden. “Dat wilde hij wel doen voor honderd gulden. Een maand later stond hij met drie nummers in de top tien, dus dat was wel grappig. Hij had eigenlijk veel meer kunnen vragen.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Halverwege de jaren tachtig kiest de populaire zanger ervoor om vanwege zijn werk in het midden van het land te gaan wonen. Even later slaat het noodlot toe. Koos Alberts krijgt een ernstig ongeluk en belandt in een rolstoel. “Er werd al gauw gezegd dat hij een glaasje te veel op had”, zegt Kloosterboer, “Maar ik heb die man nog nooit een druppel zien drinken. En wat leuk is om nog in het artikel te zetten: Koos is altijd trouw gebleven aan het dorp. Hij kwam nog regelmatig in Sint Pancras.”
Terug naar de Koos Alberts Awards in poptempel FG Live. Zondag 17 december zal het feest vanaf 14:00 uur losbarsten. Jos Baltus: “Het wordt een echte awardshow. Zo’n 35 tot 40 artiesten komen en een aantal gaan ook optreden.” Baltus somt een aantal namen op: “Django Wagner, Vinzzent, Helemaal Hollands en veel meer. Kortom: een aantrekkelijk programma.”
Radiozender RadioNL, bekend van de Heerhugowaardse Zomertoer, is een ware actie gestart rond het evenement in FG Live. “De zender besteedt er veel aandacht aan. Gisteren reed ik op weg naar huis en heb ik het zeker vier keer voorbij horen komen.” Wel vindt Baltus het belangrijk om te melden dat er speciaal ruimte gemaakt wordt voor mensen met een beperking, zodat ze de optredens goed kunnen zien. “Dat is gewoon heel belangrijk en dat had Koos niet anders gewild.” (Beeld: S.V. Vrone)