Veiligheidsregio komt tijdelijk 2,9 miljoen euro tekort op de begroting

De Veiligheidsregio komt tijdelijk 2,9 miljoen euro tekort op de begroting. Dat blijkt uit de bestuursrapportage over de eerste vier maanden van dit jaar. Naast dat de veiligheidsorganisatie kampt met inflatie, waren de nieuwe brandweerwagens en de ICT-apparatuur duurder dan geraamd. Ook werd met terugwerkende kracht een CAO ingevoerd, met een hogere loonsverhoging dan verwacht. De tekorten worden gedekt uit de algemene reserve. De Veiligheidsregio verwacht volgend jaar compensatie vanuit het Rijk.

 

Het tekort wordt veroorzaakt doordat de inflatie en daarmee gepaard gaande prijsstijgingen hoger uitvallen dan gedacht: gemiddeld 10 procent. Aan de aanschaf van bijvoorbeeld nieuwe blusvoertuigen en ICT-apparatuur hangt een veel duurder prijskaartje.

Lees ook: Brandweer betaalt bijna helft meer voor nieuwe bluswagens. Prijsstijging van 45 procent vanwege grondstoffenschaarste door Oekraïneoorlog

Bovendien is met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar een nieuwe cao voor medewerkers van kracht.

Loonstijging
Er was rekening gehouden met 2,3 procent loonstijging, die blijkt ruim 8 tot maximaal 9,3 procent (afhankelijk van de functie) te zijn. De bijdrage voor brandweervrijwilligers is eveneens verhoogd.

„Het tekort komt niet uit de lucht vallen. Gelukkig brengt het de operatie van onze hulpdiensten niet in gevaar, doordat we geld uit de algemene reserve inzetten”, stelt woordvoerster Roos Bastiaan namens de veiligheidsregio in een reactie.

„Ook heeft dit geen invloed op lopende financiële verplichtingen.” De inflatie en gestegen loonkosten krijgt de veiligheidsregio in principe via het Rijk gecompenseerd. Dat zal naar verwachting echter pas in 2024 zijn, dus moet het bedrag worden voorgeschoten.

Onder de paraplu van de veiligheidsregio vallen onder meer de brandweer, ambulancedienst, GHOR (geneeskundige hulpverlening) en 112-meldkamer. De ambulancedienst wordt gefinancierd door zorgverzekeraars.

Lees ook: In paar uur 2500 tot 3000 telefoontjes naar 112-meldkamer tijdens zomerstorm Poly. Zelfs centralisten uit Limburg springen voor Noord-Holland bij

De rampen-, crisis- en calamiteitenorganisatie werkt met een begroting van zo’n 82 miljoen euro per jaar, waarvan ruim 40 procent voor de brandweer is bestemd. De gemeenten hoesten samen meer dan de helft van het totaalbedrag op. Over 2022 hield de veiligheidsregio nog bijna acht ton over.