Vele lintjes tijdens regionale lintjesregen

Jarenlang sportkleren wassen of een luisterend oor voor prostituees bij de Achterdam. Mensen die wat doen voor een ander zonder daar iets voor terug te hoeven. Dat is vrijwilligerswerk. Het is al jaren traditie om deze mensen op 26 april ook even in de spotlight te zetten en te bedanken tijdens de lintjesregen.

Burgemeesters over heel Nederland geven de vrijwilligers of mensen die iets bijzonders hebben gedaan een Koninklijke onderscheiding door middel van het welbekende oranje lintje. Zo dus ook in Dijk en Waard, Heiloo, Alkmaar, Bergen en Uitgeest.

Alkmaar

Mevrouw Clazina Geertruida Cornelia Stoop-Conijn (62) krijgt een onderscheiding omdat ze al ruim 25 jaar voetbalkleding voor elftal van SV De Rijp wast. Ze was ook een oppasmoeder op basisschool De Balein. En was voorzitter bij Vrouwenvereniging De Rijp. Mevrouw Catharina Dorothea Reus-Plukkel (75) is jarenlang oppas voor kleinkinderen en helpt vrijwilligers met het aanleggen en onderhouden van tuinen van familie en vrienden.

Ook Antonius Petrus Ruis (78) kreeg een lintje overhandigd. Hij was vrijwilliger bij Verzorgingshuis De Vleugels en patiëntenvervoer Noordwest Ziekenhuis. Als organisator van de jaarlijkse collecte van het Diabetes Fonds heeft Marinus Plomp (77) zo’n € 250.000 opgehaald. Ook verzorgt hij al een aantal jaar het vervoer van de leden van Zangkoor Polengalia.

Egbert Warringa (62) is als vrijwilliger actief bij De Laatste Eer in Grootschermer en Stichting Manna Werkgroep Schermer. Ook Jan Cornelis Hagen (75) en Dingeman Michielen (82) zijn bij deze stichting actief. En krijgen hiervoor een onderscheiding. Jacobus Johannes Smit (82) was voorzitter bij zowel VVV De Rijp en Stichting Uit!/Het Land van Leeghwater.

De initiator en oprichter van Stille Rapers Pieter Teunis Bijl (68) kreeg ook een lintje overhandigd. Naast dat heeft hij onder andere ook ontwikkelingswerk gedaan in Zambia en was hij vrijwilliger bij Stichting Share en Stichting Simba. Rolf Jacobi (77) is sinds 1962 vrijwilliger jeugdwerk, zanger en geestelijk verzorger bij het Apostolisch Genootschap Alkmaar. Sinds 2018 is hij ook vrijwilliger bij de Ambassade voor Vrede in Alkmaar.

Dijk en Waard

De heer Alferink (78) geeft al vijftien jaar als vrijwilliger training bij voetbalclub Alcmaria Victrix. Daarnaast heeft hij rond de jaren 80 als vrijwilliger gewerkt op kinderboerderij Jong Leven in Sint Pancras. Ook roei-instructeur en bestuurslid bij een volleybalvereniging, de heer Bekker (69), krijgt een onderscheiding. Maar niet alleen vanwege zijn betrokkenheid in de verenigingen. Hij heeft ook acht jaar in het bestuur gezeten van de PCI Sint Jan de Dooper in Noord-Scharwoude om mensen die het moeilijk hadden te kunnen helpen.

Voor het organiseren van exposities en vernieuwing in de kunstcollectie bij de Kunstkerk Dijk en Waard krijgt de heer Witlox (79) een lintje. Hij is daarnaast een taalmaatje bij Stichting Taalwerkgroep Dijk en Waard. De heer Beers (74) was vrijwilliger bij een wielerclub, turn-, voetbal- en volleybal vereniging en organiseert samen met zijn vrouw een wekelijkse knutselclub voor kinderen.

Mevrouw Harder- van Ravensberg (87) is als vrijwilliger actief bij CGKV Kerk De Ontmoeting. Daar heeft ze verschillende dingen voor gedaan. Variërend van voedselpakketten brengen naar Roemenië, tot Sinterklaas en Kerstmis vieren met de prostituees die werkten op de Achterdam. Haar collega en echtgenoot de heer Harder (88) was ook bij de kerk actief op verschillende manieren. Zo was hij onder andere mede-initiatiefnemer van Aanloophuis De Steiger, een huiskamer voor dak- en thuislozen en voor mensen die eenzaam zijn.

Als vrijwilliger bij Beemster Vertoeving helpt de heer Arkesteijn (72) bij de restauratie van de doopsgezinde kerk in de Beemster. Ook deed hij vrijwilligerswerk voor Stichting Museum BroekerVeiling en Stichting Veldzorg Oosterdel. Ook mevrouw Bruggeman-Heldoorn kreeg een onderscheiding omdat ze werkzaam was als thuiszorgmedewerker bij Buurtdiensten B.V. en vrijwilliger bij de Zonnebloem.

Bergen

Dit jaar wordt Arthur Dontje (65) benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De ondernemer en eigenaar van Beach Restaurant Prince George zet zich al tientallen jaren in voor sport en goede doelen zowel regionaal als internationaal

10-jarige Jolein is, zelfs op haar jonge leeftijd, al jaren als vrijwilliger actief bij evenementen in de gemeente. Zo is ze een mediator op school, helpt ze bij de op- en afbouw van het Sinterklaashuis en deelt ze medailles en waterflessen uit bij Rondje Bergen.

Drie mensen ontvingen hun onderscheiding voor onder andere hun inzet bij de Historische Vereniging Bergen (HVB). De heer Sjoerd Boersma (70) ontvangt daarnaast ook een onderscheiding voor zijn inzet voor de Protestantse gemeenschap. Mevrouw Fien Jansen-de Wit (72) is sinds 1982 al actief als vrijwilliger bij verschillende verenigingen waaronder de Kunst10Daagse. En de heer Theo de Graaff (75) is eveneens onderdeel van de HVB en actief als voorzitter bij de Berger Bridge Club.

Vader en zoon Jaap de Boer (79) en Jelle de Boer (51) mochten beiden een onderscheiding
in ontvangst nemen. Jelle voor zijn inzet bij verschillende verenigingen en stichtingen als de Oranje Vereniging Bergen en Stichting Pim van der Putten. Zijn vader Jaap zet zich al 20 jaar in voor verschillende maatschappelijke functies in onze regio en de provincie Noord-Holland.

De heer Sjaak den Outer (76) kreeg ook een lintje voor zijn inzet als mantelzorger en begeleider bij deze stichting. Gerrit Jan Zwaan (74) voor zijn verschillende functies bij lokale initiatieven als De Parel, klankbordgroep historisch Egmond en de Duinlandjesvereniging “Om de Noord”. De heer Adri Wittebrood (76) mocht zijn onderscheiding in ontvangst nemen voor zijn inzet bij lokale voetbalclubs, sportevenementen en zijn rol voor de sportredactie van RTV80.

Tot slot kregen mevrouw Chrystel Cochius (76) uit Schoorl en mevrouw Anna Marie van Dam-Leeuwenkamp (80) uit Groet een lintje opgespeld. Mevrouw Cochius is al meer dan 15 jaar actief als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in de gemeente Bergen en onder andere lid bij wijkvereniging Aagtdorp. Mevrouw Anna Marie van Dam (80) geeft al meer dan 50 jaar gymles aan jong en oud bij Gymlust in Schoorl.

Heiloo

Zowel de heer Govert Brinkhorst (64) en de heer Jos van Dam (64) worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. En dat is niet zomaar. Govert is een kinderarts en zijn kennis over longziektes en taaislijmziekte bij kinderen deelt hij over de hele wereld. En van Dam werkt al tientallen jaren als vrijwilliger in de regio. Zo is hij initiatiefnemer, bestuurder en verbinder bij meerdere organisaties.

Daarnaast zijn vijf inwoners van Heiloo benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ad de Graaff (87) verricht vrijwilligerswerk in het parochieleven van de Willibrorduskerk. De heer Cees Rootjes (71) doet al ruim 30 jaar vrijwilligersfuncties voor verschillende doelgroepen. Zo schenkt hij koffie voor ouderen, helpt hij statushouders in de regio en is hij mentor voor cliënten met een verstandelijke beperking.

Mevrouw Henriëtte van Holland-de Jong (77) zet zich al 40 jaar in als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Zo is ze bijvoorbeeld bestuurslid bij Voedselbank Alkmaar en bij Golf en Countryclub Heiloo. Mevrouw Petra Pieters-Venneker (63) is al 22 jaar vrijwilliger voor bewoners van Overkerck. Ze schenkt onder andere koffie en thee, maar heeft door gebrek aan personeel ook geholpen met het wekelijkse wandelrondje. En mevrouw Ria Min-Keijsper (86) houdt zich bezig met ouderen, parochianen en de Wereldwinkel. Zelfs op haar leeftijd zet ze zich enthousiast in om ouderen en parochianen te informeren en betrekken.

Uitgeest

De heer A. Corten startte in 1978 de Milieutuin Uitgeest en was als vrijwilliger werkzaam bij de stichting Scholen voor Mauritanië. Hiermee komen basisscholen uit de omgeving in contact met de scholen in Mauritanië.

Mevrouw Beer-Paap en haar man werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze waren op veel vlakken actief als vrijwilliger. Zo zetten ze zich al tientallen jaren in voor kunststichting De Nieuwe Kuil en begeleiden ze elke dinsdag een bridgeclub voor de Stichting Uitgeester Senioren.

De heer Zoet zet zich in voor reanimatie avonden en is kaderinstructeur op dit gebied. Daarnaast kunnen allerlei evenementen hem oproepen voor de EHBO vaardigheden van Simon Zoet. Ook de heer Hubenet, ondanks dat hij vrijwilligerswerk doet buiten het, krijgt hij een lintje voor voor uren die hij besteedt aan honk- en softbalvereniging De Vliegende Hollander uit Amstelveen.