Geschokt en verbijsterd: dat zijn bezoekers van het Park van Luna wanneer ze horen over het tragische ongeval afgelopen zondag. Een tweejarige peuter verdronk in het ondiepe water, terwijl vlak ernaast het het festival Luna Beach bezig was. Is het tijd voor toezicht in zwemrecreatiegebieden?
Het was rond 19:00 uur, die bewuste zondag, toen een voorbijganger een kindje stil in het water zag liggen. Zonder te twijfelen tilde hij de peuter op en droeg het – om hulp roepend – naar de kant. Daarna wordt groot alarm geslagen. Omstanders, waaronder een EHBO’er van het Luna Beach feest, proberen het kindje te reanimeren terwijl ze wachten op de hulpdiensten. Al snel nemen professionele hulpverleners het over, en worden er schermen rondom het kindje geplaatst. Alle hulp mocht niet baten; het kindje is overleden. (tekst loopt verder onder foto)
Een dag na het ongeluk is het alweer aardig vol in het Park van Luna. De ouders van twee kinderen vertellen NH, mediapartner van Streekstad Centraal, altijd goed op te letten. “Een ongeluk zit in een klein hoekje”, zegt de moeder. Speculeren over de aanleiding doet ze niet. “Je weet niet wat er is gebeurd”, zegt ze, “dus het is moeilijk oordelen.”
“Bizar”, zegt een andere bezoeker aangedaan, “dit is voor ons een feestplek.” Deze moeder van drie wilde haar verjaardag vieren op het strandje, maar vanwege wat er gebeurt is, doet ze dat niet. “Je gaat daar nu niet zitten met je taart.” (tekst loopt verder onder foto)
Toezicht is er niet op zwemrecreatiegebieden zoals het Park van Luna en Geestmerambacht. Dat staat ook duidelijk aangegeven op de borden. Moet dat anders? “Je leest veel over drenkelingen”, meldt Lokaal Dijk en Waard-raadslid Floris de Boer. Het is hem duidelijk dat het onderwerp “hoog op de agenda moet.”
Of toezicht haalbaar is weet hij niet. Controle is misschien ook niet de enige oplossing, zegt het raadslid tot slot. Naast toezicht kun je ook breder kijken: “Denk bijvoorbeeld aan voorlichting van ouders.”