Een vernieuwd perron, een overzichtelijker station en vooral: een nieuwe perronkap. Station Heiloo wordt deze zomer flink onder handen genomen tijdens een grote verbouwing. Daarmee zou het station veiliger, duurzamer en moderner moeten worden. Maar niet alles wordt aangepakt: aan de beruchte spoorwegovergang wordt niets veranderd.
In het gebied rond het station staan al maanden afzethekken, ligt bestrating open en lopen bouwvakkers rond. Zeven maanden lang, van april tot en met oktober 2025, wordt station Heiloo verbouwd. Dat is nodig volgens ProRail, want de perronkap is versleten en gecorrodeerd. Aanvankelijk was het plan om alleen die kap te vervangen, maar uiteindelijk is er toch voor gekozen om ook het perron zelf op te knappen.
Nu de bouwwerkzaamheden ongeveer halverwege zijn, vond spoorbeheerder ProRail het tijd om met de huidige stand van zaken rond het project toe te lichten tijdens een informatiebijeenkomst en een rondleiding voor de pers. Dus Streekstad Centraal haakte aan. Volgens de spoorwegbeheerder gaat “alles naar planning”. (tekst gaat verder onder de foto)

De grootste eyecatcher is dus de nieuwe perronkap, die in delen wordt gebouwd op het nu afgezette parkeerterrein naast het spoor. Inmiddels staat daar een constructie van negentig meter lang en vijftien meter breed die zich over vrijwel het gehele parkeerterrein uitspreidt. De nieuwe perronkap moet vóór 19 juli klaar zijn. Die zaterdag is wordt de nieuwe kap over de bovenleiding bij het spoor heen gehesen en op het perron geïnstalleerd.
“Dat wordt een behoorlijke operatie”, blikt projectmanager Wim Noordzij vooruit. “Op 19 juli gaan we de nieuwe perronkap deel voor deel naar het perron hijsen. De perronkap bestaat uit zes grote en zes kleine stukken. Die tillen we over de bovenleidig en de bedrading naast het spoor heen en als alle onderdelen op het perron staan schuiven we ze in elkaar.” Voor de nieuwe perronkap wordt de houten draagconstructie verstevigd en opnieuw gebruikt.

Ook al gaat station Heiloo er met de verbouwing op vooruit, álle problemen bij het station lost het niet op. Want aan de beruchte spoorwegovergang, waar al meerdere ongelukken hebben plaatsgevonden en begin mei een vrouw om het leven kwam, wordt niks veranderd bij de verbouwing.
“Met dit project dragen we niet bij aan de veiligheid bij de spoorwegovergang”, zegt bouwmanager John Nieuwstad van aannemer K_Dekker. “Het gevaar van de spoorwegovergang hadden we voor het ongeluk in mei nog niet goed in ons vizier. In mei werd het pas een ding, maar toen waren we al begonnen met de werkzaamheden.”
Wel wijst Nieuwstad erop dat er eerder al gele vlakken geplaatst zijn om mensen nog alerter te maken, “maar helaas hebben we daarmee niet kunnen voorkomen dat er in mei een vrouw overleed”. Nu wordt er onderzoek naar gedragsbeïnvloedende maatregelen die voor meer veiligheid kunnen zorgen, zegt Nieuwstad. (tekst loopt door onder de foto)

Ook al blijft de spoorovergang voorlopig nog even een zorgenkindje, op het perron is het na de verbouwing wel een stuk veiliger, zegt ProRail. Om de veiligheid op het station te bevorderen, moeten er volgens ProRail wel twee voorzieningen worden opgeofferd: het openbare toilet en de kiosk die altijd vertrouwd op het perron stonden, komen niet meer terug. Dat is inmiddels definitief.
Dat besluit was aanvankelijk tegen het zere been van wethouder Rob Opdam, die veel waarde hecht aan de voorzieningen omdat hij bang was dat Heiloo geen “volwaardig station” zou zijn zonder de voorzieningen. Maar volgens ProRail is er een ‘compromis’ bereikt met de gemeente over het weghalen van de kiosk en het openbare toilet. In feite heeft ProRail de gemeente overtuigd van het belang om de twee voorzieningen weg te halen, zo bleek woensdag.
Met nog drie maanden aan bouwwerkzaamheden in het verschiet, kijkt ProRail vol vertrouwen naar de afronding. Nog twee weekenden zal het treinverkeer in Heiloo volledig stil liggen. Van 18 t/m 21 juli wordt de perronkap geplaatst en van 26 t/m 28 september worden de laatste werkzaamheden aan het perron en de perronkap verricht, waardoor het spoor in beide gevallen niet kan worden gebruikt door treinen. De NS zet dan bussen in als alternatief voor de trein. Medio oktober verwacht ProRail dat het station helemaal klaar is.