Verdachten kunstroof Assen vinden zichzelf vooral slachtoffer

Gouden antieke helm met gedetailleerde decoraties en een patroon van verhoogde stippen.

Douglas W. en Bernhard Z. – volgens justitie de kunstrovers van Assen – hebben vrijdag in de rechtszaal vooral gezwegen. Alleen de frustraties over het onthullen van hun identiteit kunnen ze niet voor zich houden: “Daar heeft mijn familie heel veel last van.” Ook luchtten ze hun hart over de druk die justitie op hen uitoefent.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt met de twee de kunstrovers achter tralies te hebben die kunstschatten buit maakten die waren geleend van een historisch museum in Boekarest. NH Nieuws hoorde de officier van justitie vrijdag in de rechtszaal zeggen dat daar “een overvloed aan bewijs” voor is. Ook een derde verdachte uit Heerhugowaard was er volgens justitie bij. Die 20-jarige man zit inmiddels ook vast. (tekst gaat verder onder de foto)

Ook deze armband werd buitgemaakt tijdens de kunstroof in het Drents Museum in Assen en is nog niet boven water. (foto: Politie)

Met een zware vuurwerkbom verschaften ze zich toegan tot het Drents Museum. De explosie zorgde voor aanzienlijke schade aan het gebouw. Daarna gingen ze er vandoor met de inmiddels bekende gouden helm en drie gouden armbanden.

Justitie gaat ervan uit dat de drie verdachten zelf de kunstroof hebben gepland. Ook wordt er van uit gegaan dat de gestolen stukken nog bestaan en niet zijn omgesmolten. Andere verdachten die eerder werden aangehouden zouden volgens het OM een ondersteunde rol hebben gehad bij de kunstroof. Zij mogen de strafzaak in vrijheid afwachten.

Volgens de derde verdachte was W. de bedenker van het plan, maar de anderen weigeren daar verder iets over te zeggen. Justitie stelt dat er voldoende bewijs tegen hen is. (tekst gaat verder onder de foto)

Een politieagent in uniform bij een voordeur van een bakstenen huis.
Het spoor naar Noord-Holland in de zaak van de Drentse kunstroof leidde tot aanhoudingen en huiszoekingen in Heerhugowaard, Obdam en Alkmaar. (foto: RVP)

De verdachten hebben meerdere kansen gehad om te onthullen waar de buit is gebleven. Volgens justitie draait de zaak inmiddels niet meer alleen om het gepleegde misdrijf, maar staat nu het terugvinden van de gestolen kunstschatten centraal. “Elke dag zijn zij er weer verantwoordelijk voor dat de schatten nog niet gevonden zijn”, aldus het OM.

Het OM waarschuwt de verdachten dat dat strafverzwarend werkt. De mannen riskeren daardoor niet alleen celstraffen, maar mogelijk ook levenslange financiële gevolgen.

Tijdens de zitting willen beide verdachten maar weinig verklaren. Douglas Chesley W. ontkent elke betrokkenheid en stelt onschuldig te zijn. Hij vertelt dat hij onder grote druk is gezet, onder meer door verhoren midden in de nacht en vreemde aanbiedingen die hem zijn gedaan. Zijn advocaat wil dat justitie ermee stopt om de verdachten onder druk te zetten om te verklaren waar de spullen zijn. “Mogelijk hebben ze de spullen niet en moet u in een andere richting zoeken.”

De volgende zitting staat gepland op 30 juli.