Het gaat opnieuw veel langer duren voordat er op de locatie Koekenbier aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar nieuwbouw komt. De reden: een vleermuis. En als het beestje niet weggelokt kan naar andere huisvesting, bijvoorbeeld een vleermuiskast, kan het nog wel anderhalf duren tot er gesloopt mag worden. “Dit gaat nergens meer over”, vindt Robin die er tegenover woont. “We zijn in Nederland een beetje doorgeslagen wat betreft natuurbescherming.”
Koekenbier sloot in december 2019 en het zou niet lang duren voordat het gebouw gesloopt zou worden om plaats te maken voor een appartementencomplex met horeca op de begane grond. Daar kwam vertraging in door regels en procedures. Zo heeft de locatie geen woonbestemming, moeten er voldoende parkeerplekken zijn, is archeologisch onderzoek nodig en wellicht ook bodemsanering.
Het gebouw verpauperde intussen en onkruid groeide er wild omheen. Het pand werd gestript om vandalisme te beperken en er kwamen hekken omheen. Eén keer is het groen flink gesnoeid, maar het onkruid staat weer hoog. Soms leek er wat te gaan gebeuren wanneer een of ander technisch bedrijf op het terrein is, maar nee. In juli 2021 werd bekend dat de oude Koekenbier eind van het jaar eindelijk gesloopt ging worden, maar in het najaar was er weer iets nieuws loos.
“Er moest eerst worden onderzocht of er vleermuizen in het gebouw zaten. Maar onderzoek was verboden, want misschien zaten er vleermuizen”, legt Robin de bizarre situatie uit. “Dan zou je die misschien tijdens hun winterrust verstoren en zouden ze misschien dood gaan omdat ze misschien niet genoeg voedsel vinden. Nou zit er blijkbaar minstens één vleermuis en die mag niet worden verhuisd want misschien krijgt die jonkies. Is het wel een vrouwtje dan? En het duurt toch geen anderhalf jaar voor een jong uitvliegt? Daarnaast, ik heb gelezen op de website van de Zoogdiervereniging dat vleermuizen regelmatig verhuizen. Maar hoe langer het gebouw er staat, hoe groter natuurlijk de kans dat er ergens wel eentje binnen zit.”
“De Nederlandse natuurbescherming is een beetje doorgeslagen’, vindt Robin. “In Heerhugowaard protesteerden activisten tegen de verwijdering van een rij bomen langs de oude Middenweg, ‘want vleermuizen konden in de war raken’. Alsof die beesten niet binnen een paar dagen gewend zijn aan de nieuwe situatie.”
Virgil, die aan de overkant een luxe kapperszaak runt, vindt het maar belachelijk dat het allemaal zo lang duurt. Het verpauperende pand, de hekken en het wilde groeiende onkruid vormen geen mooi uitzicht voor hem en zijn klanten. “Vleermuizen? Kunnen die niet gewoon weg?”, vraagt hij zich af. Nee dus, want ze zijn goed beschermd. Virgil kijkt meewarig bij de uitleg. “Het is elke weer weer wat.”
BPD hoopte de sloop nog voor elkaar te krijgen op grond van risico voor de omgeving, maar de gemeente heeft dit onderzocht en alles zit goed genoeg vast aan het gebouw. Naar verluidt is de eigenaar van de grond en het pand met de gemeente in overleg over een nieuw plan.