Het Alkmaarse asielvraagstuk kwam donderdag opnieuw ter sprake in de gemeenteraad tijdens de rondvraag. D66-fractievoorzitter Simone Meijnen nog maar eens om een goede businesscase voor de doorstroomlocatie die het college het COA wil toezeggen. Wethouder Joël Voordewind beloofde dat het college “als een speer” aan de slag te gaat met een businesscase. “Wij gaan door met ons huiswerk en proberen dat zo snel mogelijk af te ronden. In ieder geval vóór de zomer.”
Eind januari werd bekend dat het oude AZC Robonsbosweg in beeld was voor een Centrale Ontvangst Locatie (COL) voor asielzoekers; een tweede stop na Ter Apel waar asielzoekers een week verblijven voor dat ze naar AZC’s doorstromen. Met name de oppositiepartijen voelden zich nogal overvallen. Temeer omdat er al op 24 februari moest worden gestemd, en er nog geen uitgewerkt plan. Er was ook niet echt burgerparticipatie; alleen een informatieavond voor een beperkt deel van Alkmaar West.
Vooral VVD-fractievoorzitter John van der Rhee was uitgesproken negatief, ook omdat grootschalige opvang “flagrant” tegen afspraken en het coalitieakkoord in zou gaan, en vanwege de grote problemen rond het COL in Budel. FvD-fractievoorzitter startte een petitie, die inmiddels 2.000 keer is ondertekend. Tijdens een raadsinformatieavond op 15 februari uitten meerdere fracties, met D66 voorop, zorgen over het gebrek aan een solide businesscase, inclusief burgerparticipatie.
Er werd maandag een extra raadsvergadering ingelast, maar die was al na zeven minuten voorbij, want de raad zat met nog teveel vragen. Het was nota bene BAS-fractieleider Ben Bijl die om uitstel vroeg. Al is dat misschien ook weer niet zo heel verrassend. Voordat hij in de raadscoalitie kwam, was zijn fractie ook tegen een nieuw AZC in Alkmaar.
Na dat Meijnen donderdag het COL aanhaalde, volgde OPA-fractieleider Victor Kloos met het verzoek om de toezegging dat het de raad nu wél op de juiste wijze bij het besluitproces zal worden betrokken, inclusief commissievergadering. Hij vroeg ook om duidelijkheid over de Spreidingswet én of het college terugkijkend op de afgelopen maand een het anders zou hebben willen aanpakken.
“Nee ik denk het niet”, antwoordde burgemeester Anja Schouten. Het college vreesde maatschappelijke onrust als er zonder enige context brieven informatie naar buiten zou komen. B&W wilden eerst duidelijkheid en invulling creëren, en er een raadsinformatieavond en er speciaal een extra vergadering aan wijden. En dat er geen commissievergadering was ingelast, dat was omdat hiervoor bij navraag volgens het college toch te weinig animo voor was. Maar vanaf nu zal er zoals altijd worden gehandeld. “Zo hebben we er binnen het college ook over gesproken, dat we het volgens de reguliere processen moeten laten gaan.” (foto: Fotostudio Natzijl)