Het was eigenlijk niet te missen: 450 jaar Alkmaar Ontzet. Met meer dan honderd activiteiten werd het afgelopen jaar stilgestaan bij de overwinning op de Spanjaarden. De V’s van vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid stonden daarbij centraal. Maar eigenlijk kon daar nog een vijfde V aan worden toegevoegd: vrijwilligers. Maandagavond werden deze onbetaalbare krachten in het victorie-zonnetje gezet.
“Hij zat zo boordevol muziek. Hij zong voor groot en klein publiek. Hij maakte blij, melancholiek. De troubadour.” De klanken van Vive Les Gueux waren maandagavond goed te horen in de binnentuin van het Alkmaarse stadhuis. “Wilt u koffie of thee?”, vraagt Annet Hartnack, projectleider van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het is al best druk in de binnentuin. “We verwachten zo’n 150 vrijwilligers vanavond. dus dat wordt wel een gezellige boel.” Onze verslaggever zit naast voorzitter Frits Westerkamp, voorzitter van de ‘8 October Vereeniging’. Westerkamp is zichtbaar trots: “Ik ben hier blij mee. We hebben het met z’n allen gedaan.” Ondertussen stapt wethouder Robert te Beest het podium op. “We zijn geweldig trots als college. Volgens mij is er geen stad die zo mooi victorie kan vieren. Ondanks wat rimpelingen in de voorbereiding, is er weinig fout gegaan.” Te Beest doelt daarmee op het groots opgezette slotfeest ‘Alkmaar Alive’ dat niet doorging vanwege meningsverschillen en een niet-verleende vergunning. De horeca en ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk kwamen met een alternatief eindfeest. Artiesten als Jeroen van der Boom, Ruth Jacott en John de Bever zongen zondag op verschillende podia in de stad. Het feest eindigde met een lasershow. “Het gaat om het resultaat en dat was super. Deze viering maakt de identiteit van Alkmaar. Elk jaar weer en deze keer in het bijzonder. Fantastisch gedaan allemaal!” (Tekst gaat verder onder de foto)
“Ja, dat is mooi om te horen”, zegt Jan Prins. Voor veel mensen zal zijn naam wellicht niet gelijk een belletje doen rinkelen, maar Prins gaat ook door het leven als Jan Geert de Eerste. De omroeper van Graft-De Rijp. De krasse 79-jarige heeft tal van vrijwilligersfuncties, waaronder bij Jan Janszn. Weltevree. Deze stichting staat ieder jaar stil bij de geschiedenis van dorpsgenoot Jan Janszn. Weltevree, die in 1627 als eerste Europeaan ooit voet aan land zette in Korea. Het was Weltevree die aan de oorsprong stond van een bijzondere band tussen Nederland en Korea. De jaarlijkse herdenking stond mede in het teken van 450 jaar Alkmaar Ontzet. “Ook worden kookcursussen gegeven met dat thema.” Hoewel Prins als geboren Purmerender relatief weinig voetstappen in Alkmaar heeft liggen, vindt hij het wel belangrijk om mee te doen aan het jubileumjaar. “Dat is een bewuste keuze. Je wil je gemeente kennen en het feest meemaken.”
Wie overigens denkt dat de festiviteiten rond het jubeljaar voorbij zijn heeft het mis. Zo geeft historicus Maarten van Rossem op donderdag 16 november een lezing. Aanstaande zondag is er in het kader van het Ontzet een wandeling met een bijzondere afstand: 15,73 kilometer langs de Spaanse Linies. Niet alleen Jan Prins, maar ook wethouder Robert te Beest loopt mee. “Mijn vrouw zei al dat het een goed idee is om mee te doen”, lacht hij.