Deze week werd bekend dat de Vroonermeerschool in Alkmaar vol zit en het bestuur van scholenkoepel Ronduit twee groepen naar De Vlieger wil verhuizen. Daar zijn een paar lege lokalen. Een mooie oplossing, zou je zeggen. Toch heerst er boosheid. Bestuurder Iwan Basoski begrijpt de verontwaardiging, maar het is even niet anders. Hij hoopt er met de leerkrachten en de ouders uit te komen: “We zouden de groepen bijvoorbeeld een kwartier eerder of later laten beginnen.”
Iwan Basoski werd in 2023 bestuurder bij Ronduit. Toen was de kogel al door de kerk voor wat betreft de bouw van het kindcentrum in de Vroonermeer. Vanwege de hard gestegen bouwkosten koos gemeente Alkmaar voor een gebouw met twee lokalen minder. Plek voor 450 kinderen zou genoeg moeten zien. Dat blijkt nu niet zo te zijn, want de verdeling over de basisscholen is scheef. Obs De Vlieger houdt lokalen over, terwijl de Vroonermeerschool voor komend schooljaar meer aanmeldingen kreeg dan het aankan, voordat er een stop op gezet werd.
Het Ronduit-bestuur besloot om groepen 7 en 8 met docenten en al onder te brengen in hoofdlocatie De Vlieger in de Daalmeer. Dat is ook volgens het beleid van gemeenten, legt Basoski uit. “Als er ruimte leeg staat dan zeggen gemeenten ‘ja wacht eens even’. Zeker als het waarschijnlijk is dat die piek gaat afzwakken.” (tekst gaat verder onder de foto)

Basoski begrijpt heel goed dat er boze en bezorgde ouders zijn. “Je zal maar twee kindjes hebben en eentje moet naar de De Vlieger en de ander zit een paar klassen lager op de Vroonermeerschool. Dat is gewoon heel vervelend. We willen daar natuurlijk op een hele verstandige manier mee omgaan. Denk aan een kwartier eerder of later beginnen, een standaard fietsroute en die fietsroute eerst uitproberen met de desbetreffende kinderen. Dat zijn manieren waarop je de situatie dragelijker kunt maken.”
Het scholenbestuur denkt dat de fietsroute tussen de scholen veilig genoeg is. “Het is heel vervelend, maar de route is wel veilig. De wethouder heeft dat tegenover de gemeenteraad ook nog benadrukt.”
Hoe lang de groepen 7 en 8 in De Vlieger moeten zitten vindt Basoski lastig in te schatten. “Met de aannamestop beheersen we de groei. We kunnen niet in een glazen bol kijken, maar onze ervaring is dat de piek zal afzwakken. Ik denk niet dat het drie of vier jaar gaat duren”, zegt de bestuurder. “Maar we weten het gewoon niet precies.”
Definitief is het besluit nog niet, benadrukt Basoski. De medezeggenschapsraad van de school buigt zich nu over het voorstel.