Een parkeerplaats vol trekkers bij het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. Zo’n 100 boeren kwamen woensdag naar het hoofdkantoor om actie te voeren. Volgens het waterschap is de agrarische sector een grote watervervuiler, maar de boeren zien dat anders. Melkveehouder René Staal overhandigde een pamflet met actiepunten aan hoogheemraad Jos Beemsterboer en dijkgraaf Remco Bosma. Beemsterboer beloofde snel om tafel te gaan zitten. “Deze week maken we een afspraak.”
De Europese Unie heeft sinds eind 2020 de Kaderrichtlijn Water (KRW) waarin staat dat alle wateren in 2027 schoon moeten zijn. Nederland loopt ruim achter op de richtlijnen en boeren zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de watervervuiling in Noord-Holland. Het gaat om mest en bestrijdingsmiddelen, maar ook stoffen die vrijkomen bij bewerking van de grond zoals stikstof en fosfor uit veenachtige bodem. En daarom krijgen ze extra regels opgelegd, zoals beperking van de bemesting. (tekst gaat verder onder de foto)
De actievoerders vinden dat boeren onterecht worden aangepakt. Geen blokkades op belangrijke wegen, maar wel stoet trekkers en een pamflet met de titel ‘De druppel die de emmer doet overstromen’. Dat pamflet bevat negen punten die volgens hen anders moeten. “Wij vinden dat we met een hoop punten, omdat het goed onderzocht is, gelijk hebben. Alleen je moet nog je gelijk zien te krijgen”, vertelt René Staal tegen mediapartner NH Nieuws.
Hoogheemraad Jos Beemsterboer erkende dat er veel op de agrarische sector afkomt. “Dit onderwerp betekent veel voor jullie.” Ook benadrukte hij dat hij naast de boeren staat, omdat zij en het waterschap er samen voor het landschap zijn. “De lijn van het samen optrekken, die we de afgelopen jaren hebben ingezet, daar hoop ik op voort te kunnen bouwen. Deze week maken we een afspraak om terug te komen op wat jullie aanbieden.”