Twee regenboogvlaggen van theatergezelschap Karavaan zijn vernield bij hun kantoor op de Laat in Alkmaar. De groep laat het er niet bij zitten en heeft twintig nieuwe binnengekregen. “Het voelt als een gerichte aanval, heel triest.”
“Vorige week donderdagnacht was de vlag voor het eerst van de gevel gehaald”, vertelt Nathalie, woordvoerder van Karavaan aan mediapartner NH. “Toen was de vlaggenstok doormidden gebroken.” Het is een drukke periode voor de theatergroep vanwege onder het andere het Yes In my backyard festival. “We zijn nu ongeveer van 8.00 tot 23.00 uur op kantoor en gisteren hoorden we midden op de dag een soort knal. We vroegen ons af ‘Is dat bij ons?’ en we zijn naar buiten gerend.” Daar zagen ze dat de nieuwe regenboogvlag ook weer van de gevel was getrokken. De vlaggenstok weer kapot.
Het is extra pijnlijk omdat de prideweek in Alkmaar ook in volle gang is. “Het is niet dat we bang worden”, zegt Nathalie. “Maar waarom lopen mensen spullen te vernielen? Waarom is het nodig? Doe gewoon normaal.” Ze geven niet op bij Karavaan. “Naar aanleiding van de eerste vernieling hebben we 20 nieuwe vlaggen besteld”, zegt Nathalie. Ook bij het festival in het Victoriepark zal Karavaan regenboogvlaggen ophangen. “We vinden het belangrijk en de start van de pride parade is vlak naast het festival.”
Op het Stationsplein in Alkmaar werden zondagavond verschillende portretten van de buitententoonstelling ‘Intersekse- 1 op de 90’ vernield. Of het om een gerichte actie gaat is niet bekend, maar Miriam van der Have van de belangenorganisatie voor seksediversiteit (NNID) vreest van wel. “Deze vernielingen komen helaas voort uit haat van een minderheid die hier niet mee kan omgaan”, zei zij eerder.
Adrie Rotteveel, voorzitter van Alkmaar Pride, vreest hetzelfde. Hij is erg geschrokken van de vernielingen. “Ik ben in shock en verdrietig ervan. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. We zijn op het landelijke nieuws hiermee, dat wil je toch niet?” Hij begrijpt niet dat mensen zoiets doen. “Ik heb er bijna geen woorden voor. Hebben de mensen zich überhaupt in de materie verdiept? Want als ze dat hebben gedaan, dan kan ik niet begrijpen dat ze dit doen.”
Hij denkt dat er nog veel valt te winnen op het gebied van acceptatie voor LHBTQIA+ in Alkmaar. “Het geeft weer aan dat we echt nog niet zijn waar we willen zijn. Er moet meer zichtbaarheid en voorlichting komen, bijvoorbeeld op scholen”, zegt Rotteveel. “We hopen dat mensen elkaar erop aanspreken als ze zoiets zien gebeuren.” Hij zou ook graag met de daders in gesprek. “Ik zou willen vragen: ‘Wat is de reden dat je dit doet? Wat wil je bereiken?’.”
Ook Nathalie, van Karavaan, denkt dat er op het gebied van acceptatie nog veel winst is te behalen. “Je weet dat je zodra je dit zichtbaar maakt, mensen er aanstoot aan nemen”, zegt ze over de vlag. Ze maakt zich zorgen om de dreiging die van de vernieling uit kan gaan en is bang dat de grens steeds verder oprekt. “Het is belangrijk dat het zichtbaar is dat dit gebeurt. Mensen denken vaak dat Nederland zo’n tolerant land is, maar er zijn nog genoeg incidenten.”
Karavaan weet nog niet of ze aangifte gaan doen, maar heeft wel melding gemaakt bij het Bureau Discriminatiezaken.