Vanaf 2 februari is in het Heerhugowaardse gemeentehuis de expositie ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ te zien. Die neemt bezoekers mee vanaf energieopwekking met turf en hout, via olie en gas naar duurzame bronnen. Ook is er aandacht voor de ruimtelijke gevolgen door de jaren heen.
Energietransitie is hard nodig vanwege klimaatverandering, uitputting van voorraden en vernietiging van natuur. Die transitie heeft gevolgen voor het dagelijks leven. Velen hebben al zonnepanelen en sommige huishoudens hebben geen gasaansluiting meer. In De Draai wordt de eerste gasloze nieuwbouw gebouwd.
Maar ook het landschap verandert met de komst van zonnepanelen en windturbines, al heeft energie uit bijvoorbeeld aardwarmte nauwelijks ruimtelijke gevolgen.
Er zijn drie lezingen. Donderdag 8 februari wordt de historische energievoorziening in Heerhugowaard belicht en op woensdag 14 februari komt de invloed van de energietransitie op landschappelijke kwaliteiten aan bod, en hoe deze behouden en verbeterd kunnen worden.
De derde lezing ‘De Groene Stad’ op dinsdag 20 februari gaat over het groen houden van Heerhugowaard onder de stedelijke druk van nieuwbouwprojecten.
Alle lezingen worden gehouden in de bibliotheek en duren van 20:00 tot 22:00 uur. Toegang is gratis en aanmelden gaat via de bibliotheek.
Ergens in maart wordt een slotdebat gehouden over hoe duurzame energie er in de toekomst uit kan zien. Sprekers zijn dan Diederik Samsom (adviseur energie), Pierre Sponselee (directie Woonwaard) en Monique Stam (wethouder Duurzaamheid). Er is natuurlijk ruimte voor discussie. De definitieve datum wordt nog bekend gemaakt.