Het college van Heerhugowaard vindt dat het Rijk faalt in het faciliteren van gemeenten om aan de opdracht van adequate scholenhuisvesting te kunnen voldoen. B&W laat dit weten in reactie op raadsvragen die D66 stelde toen bleek dat er 4,4 miljoen euro tekort is voor de bouw van het Expertisecentrum Passend Onderwijs in De Vaandel-Zuid.
De gemeente heeft geen 4,4 miljoen over. Dit komt met name doordat er hogere eisen aan scholenbouw gesteld worden, maar in plaats van dat het Rijk subsidie passend opschroefde, werd in 2015 juist 20 tot 25% geschrapt.
Dit kwam door een aangenomen motie van het CDA in de Tweede Kamer, die subsidie verschoof naar scholen. Dat lijkt mooi exploiteurs Heliomare en Aloysius, maar het Rijk verlangt dat het geld naar exploitatie gaat, niet scholenbouw.
Het college: “Al veel langer is bekend dat de middelen tekort schieten, maar nu dreigen vele huisvestingsprojecten stil te komen liggen. Er is dus aanleiding voor acute actie.”
Het college dacht op diverse wijzen geld vrij te maken en het reserveerde 1 miljoen voor infrastructuur rond het geplande Expertisecentrum, maar door de ‘halsstarrige’ houding van de Onderwijsinspectie stijgen de bouwkosten maar door met 1% per maand en blijven er tekorten. Inmiddels zijn vier jaar verstreken sinds de initiatiefvorming.
Het Waardse college blijft zoeken naar opties, en probeert bij het Ministerie van Financïen en OCW meer geld los krijgen en het investeringsverbod voor schoolbesturen te verzachten of opheffen. Daarbij is het overigens niet uitgesloten dat de eerder afgehaakte stichting VierTaal weer aansluit.
Heerhugowaard probeert samen met zes andere Noord-Hollandse gemeenten steun te krijgen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die ingangen heeft bij de genoemde ministeries. Antwoord wordt verwacht over vijf of zes weken.